Nikon lanserar Df

Nyhet

Efter mycket rykten och snack kommer Df äntligen officiellt. Det här är kameran för dig som gillar att fotografera, vill ha fokus på fotografering och har tekniskt sett höga krav. Och gillar retro. Eller för dig som har använt Nikon länge och sitter på fina gamla objektiv och tillbehör. Df är en tuff pjäs och vi har redan känt och klämt på den.

Den är lite större och klumpigare än de flesta analoga, äldre Nikon-kameror men för dig som använt F-seriens olika modeller så kommer du att känna igen dig. Möjlighet att använda AR-3, den gamla sortens fjärrutlösare som man skruvar i avtryckaren, finns och kompabilitet med Ai-objektiv gör att Df är en väldigt trevlig historia. Känslan är mer åt det förflutna men på ett positivt sätt. Manuella inställningshjul för ISO, slutartid, exponering m.m. gör att man enkelt har en bra överblick över sina inställningar. Ingen videoinspelning och P,A,S och M-lägena är vad man får nöja sig med. Och det gör man. Greppet är rejält, det är bra balans i kameran och sökaren är av högsta klass.

Df har bildsensorn från Nikon D4 och autofokus m.m. från D610 vilket gör den till ett mycket intressant alternativ då D4 är trevlig men tung för den som inte behöver hastigheten. Personligen gillar jag D4:an bäst och upplösningen har varit precis lagom tycker jag då D800 kräver så mycket mera utrymme och datakraft för efterbearbetning och lagring medan D4 har ett fint dynamiskt omfång och samtidigt vettig storlek på bildfilerna. Så Df fyller ett utrymme på fler sätt än bara en retro-kamera med cool stil...

Priset landar på ca 28000kr inkl moms i kit med 50mm F1.8G Vintage, ett passande objektiv som påminner om de äldre objektiven från Nikon. Df klarar både Ai och icke-Ai-objektiv samt alla moderna AF och AF-S så klart. Med teknik från D4 och D610 i kombination med nästintill full kompabilitet bakåt när det gäller objektiv så är priset relativt bra. Inte långt ifrån halva priset jämfört med en D4 och vi misstänker att bilderna från denna kommer att slå D4:an när det gäller dynamiskt omfång m.m. Kameran känns riktigt gedigen och håll med om att man känner "vill ha" oavsett om man idag använder Canon, Pentax, Sony eller Nikon. Df talar till hjärtat också.

LÄGG DIN ORDER HÄR:

Nikon DF kamerahus svart + AF-S 50/1,8G
Nikon DF kamerahus silver + AF-S 50/1,8G