Fotomässan 2013

Var du på fotomässan i helgen? Om du var det så har du säkert fått mycket inspiration och säkert en del sug efter nya produkter. Om du inte var där, så kan du kolla in våra bilder från mässan på vår Facebook-sida. Vi gör också här en snabb överblick över mässan då vi besökte den på fredagen.

Redan på fredagen var det mycket besökare och Canon samt Nikon erbjöd kostnadsfri rengöring av systemkameror vilket alltid är populärt. Det blev så populärt att Canon fick sluta att ta emot flera kameror redan efter någon timme och Nikon fick jobba på för att hinna med. Ett bra och trevligt inslag. Den stora dragaren hos Nikon var Nikon Df som fick väldigt mycket uppmärksamhet och det var tidvis omöjligt att komma fram för att känna och klämma på den. Hela den professionella montern var så populär att man nog ska fundera på att dubbla storleken på den delen för att man lättare ska få testa som besökare. Ett angenämt bekymmer.

Canon visade upp sina produkter och det var ett jämnt tryck över montern och speciellt där EOS var placerade. Frågor om 70D och en eventuell efterträdare till 7D var något jag hörde flera gånger så intresset för APS-C är fortfarande stort trots succén med EOS 6D och 5D Mark III. Även de mera avancerade kompaktkamerorna som G15, G16, G1X och S120 var i ropet starkt. Canon hade satsat på en mycket stor och öppen monter vilket skapade trivsel. Sony hade ryckt upp sig med en riktigt rejäl monter och vad var det som drog mest? Jo, Alpha 7 och Alpha 7R som tidvis hade så mycket besökare runtomkring så att man inte såg vad som hände mitt i cirkeln. Häftigt att fått sådan popularitet med denna modell men det förstår vi, du kan ju redan läsa testet på denna kamera hos oss! Den är fantastisk!

Fujifilm hade X-serien för visning och X-Pro 1, trots sin ålder och denna branschens snabba utveckling, var en ledstjärna. En produkt som många vill ha och det förstår vi. Den finns nu som ett specialpaket för 13990kr inkl två objektiv hos oss. För övrigt X-E2 som många såg för första gången. Olympus visade E-M1 och E-M5 som skapat ett genuint intresse för Olympus igen som inte fanns för så lite som ett par år sen. Panasonic visade GM1 för första gången men många valde att kika på GX7 istället och det är vi eniga med, det är en grym systemkamera som ger mersmak. Panasonic var väldigt positiva och glada för deras nya modeller och det är kul med motiverad och glad personal vilket nog Panasonic var vinnare på.

Focus Nordics monter spretade lite mera men de har så många varumärken att det blir svårare att hålla ihop. Höjdpunkten var troligen Zeiss Otus som fanns på plats samt att man hade nästan allt från Tamron och Samyang på plats. Just Tamron har vunnit mark under de senaste två åren med fina produkter och attraktiva priser. Många ville kolla in 24-70, Macro och 70-200. Pentax K-3 är också en höjdpunkt på mässan, speciellt på fredagen då mässan var överrepresenterad av män i övre medelålder. Och uppåt.

Kort sagt så var det mycket positiv energi, det fanns mycket besökare, all personal vi mötte var väldigt glad och positiv så man är fylld av både energi och idéer efter denna mässa. Du får gärna kommentera vad du tyckte om Fotomässan 2013.