Mera nyheter

Under natten har det presenterats massor av nyheter på CES i Las Vegas. Även om mässan innefattar massor av coola prylar så ska vi fokusera på kameror och tillbehör till dessa. Här ser du en sammanfattning av senaste dygnets lanseringar!

Panasonic släpper en del uppdateringar men även en helt ny typ av actionkamera, HX-A100. Det är en liten optik med kabel till inspelningsenheten, som också är väldigt kompakt. Storleken ger nya möjligheter att fästa kameran och nya bildvinklar tack vare det. Via WiFi skickar den live film samtidigt som den spelar in i Full HD. 1080p i 60 fps. En hel del kompaktkameror av olika slag med TZ20 i fronten kommer också. TZ-serien är en otrolig succé för Panasonic och den nya TZ40 erbjuder 20x optisk zoom, WiFi och 18,1 Mpixel.

Fujifilm lanserar också massor av kompaktkameror där några sticker ut. SL1000 är en kompakt superzoom med hela 50x optisk zoom! Man uppdaterar även långzoomarna längst upp i hierarkin med HS50 EXR och HS35 EXR som kommer med nya sensorer, supersnabb autofokus och mycket mera. Dessa kan du läsa mera om inom kort. X20 och X100S har vi skrivit om men de är de kameror som vi fastnat för från Fujifilm. Det gör säkert du också.

Sony och Samsung lanserar massor av nya kompaktkameror där Samsung kör hårt med Smart-konceptet och enkelheten i att koppla upp sig. Den biten leder Samsung just nu. Nikon lanserar däremot förstärkning i 1-serien (små systemkameror) med S1, en enkel 10 Mpixel-version, och J3, en snabbare och uppdaterad variant av de tidigare J-kamerorna. Dessutom kommer S6500 med WiFi. Ser ni temat? Kompakter med WiFi inbyggt.

En produkt som kanske alla Nikon-användare bör ha är WR-10. Eller rättare sagt systemet WR-10 med radio-sändare (fjärrutlösare). Upp till 60 meters räckvidd, funkar direkt på alla Nikon upp till D600 (på de med 10-polig-kontakt behövs adaptern WR-A10).

Kort sagt är det magiska ordet på CES och Foto - WiFi. Frågan är hur man kan konkurrera med smartphones som växer så att det knakar. Den nya kategorin Phablet (Phone / Tablet = Större smartphones som täcker båda behoven, tex Samsung Note II) kommer starkt och kamerorna i dessa räcker för många vardagsbehov där delandet är viktigare än den verkliga bildkvalitén.