Leva med D800

En rubrik som låter som en negation men inte alls menat på det sättet. D800 och D800E är en av de mest säljande nyheter som lanserats inom vår bransch. Jag behöver nog inte berätta så mycket om specifikationerna men hellre om hur den är att använda i vardagen.

Har man använt Nikon tidigare så är det inte så mycket nyheter. Ibland glömmer man bort reglaget som är ovanpå vredet som man ställer om AF och Manuell fokusering, för att välja AF-S eller AF-C. Displayen är mycket tydlig, kontrastrik och det finns som ingenting att klaga på. Har man använt D300, D700 eller D3 och nyare kameror så känner man igen sig direkt och då blir den upplevda skillnaden att D800 och D800E inte är lika snabba när det kommer till seriebildtagning. Men det vet man troligen om när man köpte sin D800.

Greppet är lite annorlunda än de tidigare kamerorna. Mer åt D7000-hållet och det gillar vi skarpt. Dessutom blir D800 en superfin kamera med batterigreppet, lätt att greppa och både känsla och balans blir riktigt bra, i synnerhet om man använder lite tyngre objektiv som 70-200mm.

Bilderna då? Vi har efter mycket tester märkt att D800E ger mera detaljer, bättre skärpa utan att man får någon större risk för fenomen som moiré som det var tal om från början. Att man modifierat filtret på D800E är ju sant men vi upplever att risken för nackdelar på bilderna är mycket liten eller försumbar. Därför är D800E kanske mer intressant än vi trodde från början.

Man ska dock vara medveten om att bildfilerna är tunga. Har du en dator som idag kan vara lite seg med 12 Mpixel bilderna från de tidigare FX-kamerorna så kommer det att bli tungjobbat med dessa filer. Dessutom fyller man snabbt sin hårddisk om man fotograferar mycket och vill spara mycket bilder. Låter som nackdelar men det är det inte - bara man är förberedd. För den mängd information som finns i bildfilerna är helt galet! Man kan beskära på ett helt nytt sätt, man kan få fram detaljer som man aldrig hittade förut och det med riktigt bra dynamiskt omfång och prestanda även på höga ISO.