Tur-kameran

Idag lanseras Panasonic Lumix GF5

Låt mig ge lite bakgrund först: Föregångaren GF3 är en otroligt liten och smidig spegelfri systemkamera som kan leverera mycket bra bilder. Självklart har den RAW-format. Eftersom det är en Micro-4/3-fattning på kameran så kan du hänga på nästan vilket objektiv som helst via adapter. Vanligast är Leica-M av förklarliga skäl, små och fantastiska objektiv.

På bilden ser du ett Nikon 300/2,8 på en Panasonic GF3. Det ser absurt ut, men är inte så dum idé. Om jag vill ha stort tele till Micro 4/3 så blir detta en 600/2,8 samt att jag kan filma i full HD. Funkar klockrent! Bilden är tagen med Panasonic GH2 + Leica Summilux-M 50/1,4 och då på full öppning, 1,4.

Varför GF5? Varför inte en GF4 först? Av samma anledning som Panasonic LX3 ersattes av LX5 och inte LX4. Det är så att det japanska ordet för fyra och för död låter lika, så därför undviker man helst otursnumret 4.

GF5 lär på sikt ersätta GF3 då de är så pass lika. Det som i huvudsak skiljer är en ny sensor som har ett ännu bättre signal-brusförhållande, vilket medger ett högsta ISO på 12800. Den har förbättrad bildskärm, förbättrat grepp, förbättrad meny, förbättrad filmning, fler yttre kontroller och snabbare autofokus.

Leveransstart i juni och det har lett till att vi kan nu har en hel del smått galna erbjudanden på GF3. Vad sägs om GF3 + 25mm pancake + Adobe Lightroom för endast 3490kr? Bara optiken kostar 3890kr lös!

Panasonic Lumix GF5 kommer att finnas i svart, vit och röd.

Panasonic Lumix DMC-GF5

/Thomas