Gluggen

Glöm inte bort objektiven när du ska byta upp dig eller utöka din fotoutrustning.

Jag kan inte prata om objektiv utan att först nämna Leica. Resultaten talar för sig själva. Gå in och titta på de testbilder vi tagit med de olika Leica-M-objektiven. Jag vill påstå att de objektiven är världens bästa. Så då fick jag det sagt... ja, det finns många andra bra objektiv också... BÅDE från Canon och Nikon... det är de två lägren som dividerar mest om vilket märke som är bäst...

Om du vill uppgradera din fotoutrustning så är det en bra idé att börja med objektiven. Har du ett vanligt 18-55/3,5-5,6 som ingick i paketet när du köpte kameran, så kan ett fast 50mm vara intressant. Det ger mycket bättre bildkvalitet och är mycket ljusstarkare. Ett annat alternativ kan vara t ex ett 17-50/2,8. Håller ljusstyrkan hela zoomomfånget och är dessutom ljusstarkare, men största poängen är att det är en bättre optisk konstruktion.

Byter du upp dig till en kamera med högre upplösning så gäller det att dina objektiv också klarar av att återge den högre upplösningen.

1. Det är den som håller i kameran som gör den största skillnaden
2. Det är optiken som rent tekniskt gör den största skillnaden
3. Först på tredje plats kommer kamerahuset in

Något att fundera på...

Bilden ovanför är tagen med en Leica M9 + Summarit-M 75/2,5, du hittar bilden i full upplösning på testen om just den optiken.

/Thomas