Nikon D4 Workshop

Vi har varit hos Nikon på workshop om den nya Nikon D4! Kameran kan ju inte ses som något annat än en godbit som man vill sätta tänderna i. En hel del av fokuset har flyttats till filmdelen och med mycket flera inställningar när det kommer till ljudet och mer dedikerade funktioner och lösningar för just video så märker man att kraven på många fotografer blivit högre...man ska kunna filma också!

Bildmässigt är D3s en otrolig kamera och vi har redan sett en del bilder tagna med Canons 1D X på höga ISO och det sätter självklart press på Nikon att med D4 prestera. Som tur är gör den det! En mycket tydlig skärm, ergonomi som är klart förbättrad med bättre placering av knappar, joysticks och tumgrepp gör D4:an lättare att handskas med än D3s. Klart bättre!

Hastigheten är upptrissad något men får ändå spö av 1D X. En annan lösning på spegelns mekanik har möjliggjort det men Nikon nöjer sig med en något lägre hastighet. Däremot är ljudet riktigt härligt på D4 i hög hastighet och det är inte fy skam. Autofokusen är uppdaterad med högre hastighet, flera alternativ, en snabbknapp på knappen vid objektivet, flera korslagda punkter och dessutom en mycket mera avancerad ljusmätning. Allt det bådar för snabbare fokusering, exaktare fokusering, bättre vitbalans och exponering. Nikons styrkor är nu ännu bättre.

Ska man byta upp sig från sin D3s? Är det värt det? Ja, med alla inställningar, hörlursuttag, möjlighet till ren video via HDMI och något år nyare och fräschare programvara så kommer video att vara klart bättre. Bättre fokusering och Live View hjälper också till. Men även som fotograf får du högre upplösning och tillgång till ISO 100 vilket saknats av vissa. Dessutom är den testad för 400000 exponeringar och har du varit flitig med din D3 eller D3s så kanske det är dags att byta. Med XQD-minneskort, nätverksport och WT-5 (tillbehör) så är D4 en het nyhet som man måste kika närmare på om man är fotograf.

Dessutom får man rätt bra betalt för en begagnad D3s...

/Tobias

Boka ditt exemplar här: Nikon D4 kamerahus