Nikon 40mm macro

Nikon har lanserat en 40mm macro-optik som snabbt blivit mycket populär och jag har inte hunnit testa den...förrän idag. Dock så har man sällan så mycket tid att testa allt man vill testa och prova men macro är ju så kul! Jag slet åt mig Johannes D7000 och denna nya optik och tog en promenad...

Svampar, skog och tallbarr är jag inte så sugen på att fotografera utan jag ville ha något med liv i...myror! Det är mycket myror i träden så jag började leta efter ett bra ställe med naturligt ljus och det fann jag snabbt. Det är inte brist på granar i norrland. Optiken känns som en lite större 35mm AF-S F1.8G eller den nya 50mm AF-S F1.8G. Bra struktur i materialet, rejäl metallbajonett, gummikant mot kamerahuset för att minimera möjligheten för damm och fukt att tränga in.

Mycket snabb och tyst autofokus imponerar, speciellt i prisklassen. Många håller med om att en 50mm ljusstark glugg bör finnas i allas kameraväska men jag börjar snudda vid tanken på att denna 40mm Macro är ett bättre köp. Den fungerar utomordentligt för porträtt, om än inte lika ljusstark, men den är skarp, snabb och brännvidden passar till en blandad användning. Mjuk och fin bokeh är ingen nackdel när det kommer till macro. Läs mera genom att klicka här.

Ett utförligare test kommer inom kort men denna optik är något du bör satsa på om du använder en DX-kamera.

/Tobias

(DX är den sensorstorlek som återfinns i bla: D80, D90, D7000, D40, D40x, D60, D3000, D3100, D5000, D5100, D300 m.fl.)