Första intryck - Nikon 1

Vi har redan fått klämma och känna på Nikons nya serie 1 med modellerna J1 och V1 samt de objektiv som kommer att finnas i de olika kiten: 10mm pancake, 10-30mm och 30-110mm. Även den nya lilla blixten har vi satt på prov. Vad är vårt första intryck och vad kan vi dela med oss utav?

Första intrycket är utan tvekan att det känns positivt och som en ny rolig varugrupp. Många av oss på Cyber har redan bytt eller kompletterat till spegelfria systemkameror men det som 1-serien tillför är att optiken blir ännu mindre. Det märks kanske inte så mycket på pancake och inte heller 10-30mm men telezoomen är riktigt liten. Kamerahuset J1 är den som vi fastnar för designmässigt och den känns verkligen liten. Personligen blir jag sugen på J1 med en pancake!

V1 är lite klumpigare men samtidigt får man rätt mycket mera om man har lite krav på funktionalitet. Möjligheten att köra med externa tillbehör, en riktig mekanisk slutare och en sökare gör den till det bättre valet för många. Men när vi pratar storlek så är det J1 som imponerar. Trots att J1 är en blandning av aluminium och komposit medan V1 stoltserar med Magnesium så är kvalitetskänslan i J1 mycket god.

Bildmässigt då? Vi vågar inte uttala oss ännu fullt ut då inga klara produktionsexemplar finns men vi ser att Nikon lyckats hantera bruset på ett mycket bra sätt. Det är färglöst, snyggt korn / brus så detta kan mycket väl bli den bästa i klassen vad gäller brus trots den mindre sensorn. Även på höga ISO ser det mycket bra ut. Exponerar mycket jämt och autofokusen är verkligen snabb. Vi vill dock poängtera att vi inte kan sätta ett betyg ännu då kamerorna inte är från serieproduktion.

Vi har bläddrat igenom hundratals bilder som finns med i en bok som Nikon producerat om 1-serien och det bådar gott. Dynamiskt omfång är enligt de bilderna mycket bra samtidigt som den håller bruset i schack. Den 20 oktober är det säljstart och då ska vi hårdtesta både V1 och J1 med bilder och annat material.

Har du frågor? Ställ dessa som en kommentar så får alla del av både frågor och svar.