Bloggpost

2011-11-07

Lumix GX1 - Vi har testat!

Idag lanserar Panasonic en ny kamera, Lumix GX1! Vi har redan testat den och har en hel del att säga om denna nygamla nyhet. Måste börja med designen för det är ju vad man möts av...och man har verkligen lyckats hitta rätt i retro-träsket. Känslan är mycket bra, den är retro men inte överdrivet. Skalet skriker titan och det känns gediget.
Första intrycket är mycket gott, nästan, men bara nästan, Leica.

Jag har använt kameran med 14-42 X som har motordriven zoom. Har även testar med pannkaka men just 14-42 är en klart vettig optik som ger ett fint omfång (motsvarande 28-84mm) och tar lika lite plats som en pannkaksoptik. Bildmässigt är GX1 ett strå vassare än sina kompisar och föregångare och det märks i synnerhet när man går upp till lite högre ISO där man varit lite väl brusig i många fall.

Formatet, känslan och autofokusen är på mycket hög nivå och något jag uppmärksammade var exponeringen. Av ca 300 bilder så är det ett fåtal som inte var korrekt exponerade och de var i inomhusmiljö med blandat ljus från TV, tända ljus och taklampa. Den exponerar jämnt och korrekt. Provocerade genom att i samma förhållande byta programläge och inställningar, men kameran vet vad den skulle prestera. Den biten är Toppklass!

Bilderna ser ut som man kunde önska och hoppas på, även om man kan drömma om ännu bättre resultat. En funktion som jag nu har lärt mig att uppskatta är autofokusen på pekskärmen. Att komponera bilden direkt som man vill och peka på bilden vart man vill ha fokus, vad smidigt, speciellt då jag oftast kör med en centrerad punkt och låser fokus. Med kort skärpedjup kan det slå fel när man komponerar om bilden men nu komponerar man först och pekar sen...mycket smidigt!

Då vår GX1 är ett förproduktionsexemplar så kan vi inte redovisa bilder i full kvalité ännu.

Panasonic Lumix DMC-GX1 kamerahus svart

Panasonic Lumix DMC-GX1 kamerahus svart + G Vario 14-42/3,5-5,6 Asph/Mega OIS

Panasonic Lumix DMC-GX1 kamerahus silver + G X Vario PZ 14-42/3,5-5,6 Asph/Power OIS

/Tobias