Bloggpost

2011-11-14

J1 live

Spegelfria kameror kommer starkt och det märks i synnerhet på intresset runt Sony NEX-7 och Nikon 1. Panasonic är starka med GF3 och nu lanserar man GX1 som vi redan har testat. Kritiken har fokuserats mot Nikon eftersom man valde en mindre sensor än konkurrenterna. Men hur är kameran och hur blir resultatet?

Tog med 10mm pannkaka, 10-30mm och 30-110mm hem för verklighetstest. Formatet på J1 är riktigt bra, den känns smidig nog för att få följa med när en större kamera blir lämnad hemma, speciellt med 10mm pannkaka. Det här är en kamera för dig som vill ta bra bilder men inte arbeta manuellt. Man gör det mesta i menyerna vilket blir bökigt om man måste ha handskar eller har stora händer.

Bildmässigt då? Det finns två saker som J1 presterar mycket bra. Exponeringen tillsammans med vitbalansen är det ena. Jag pressade i motljus, med personer i förgrunden, ljus rakt in i optiken, ja, på alla sätt provocerade och visst uppstod det lite flares och andra fenomen men den exponerade inte bara bra utan otroligt bra! J1 förstår vad som ska bli korrekt återgivet och satte det oavsett hur jag än gjorde. Det andra är hudtoner. Porträttbilder är en styrka för denna kamera då den fångar just hudtoner mycket bra och när jag lyft över bilderna och ska efterbearbeta så finns mycket information och nyanser i just hudtonerna.

Varför ska man köpa en Nikon 1? Fördelarna mot en avancerad kompakt är att du kan välja optik och tillbehör. Du får en kamera som exponerar fantastiskt och som ger mycket med information i bilderna, den tar bättre bilder än de avancerade kompakterna (G12, P7100, XZ1). Om du vill utvecklas med ett fotointresse så är det bättre att satsa på en konventionell systemkamera då möjligheterna att arbeta manuellt är mycket bättre. Kort sagt, för dig som vill ta bra bilder utan att kunna eller göra mycket så är Nikon 1 ett bra alternativ.

/Tobias