Bloggpost

2011-10-07

X10 - första intryck!

Vi kan redan idag presentera ett första intryck utav Fujifilm X10 som många väntar på! X100 blev den succé som man kunde hoppas på och man kan inte annat än att förvänta sig mycket utav denna lillebror, X10. Vad kan vi säga? Följ med och läs...

Formatet är lite annorlunda jämfört med Nikon P7000 / P7100 och Canon G12 som är de bästa referenserna just nu. Inte riktigt samma grepp men däremot mera yta att ha fingrarna på vilket gör den lätt att håll i. Skönt materialval med olika metaller och man har kostat på med Magnesiumlegering i topp och botten. Knappar och reglage sitter bra till och det är enkelt att ändra exponering eller läge på programvredet. Det bakre programhjulet sitter dock lite långt in och har inte samma känsla som övriga reglage.

Optiken känns rejäl och den är snabb att zooma med då man gör det manuellt. Autofokusen är riktigt snabb och träffsäker, även i inomhusmiljö. Exponeringar verkar inte ha något problem och då tog jag en del bilder inomhus i ett rum med blandljus från fönster, lysrör och en TV och dessutom gula tapeter. X10 är snabb, säker och en mycket trevlig kamera.

Sökaren. Det är ett kapitel för sig. Den är mycket ljusstark och ger en mycket bra känsla, betydligt bättre än den i konkurrenternas kameror. Jag som aldrig använder sökare på kompaktkameror längre blev helt klart imponerad! Den ljusstarka optiken tillsammans med en något större sensor än den som finns i konkurrenternas kameror gör att X10 blir snabbt en favorit. Vi återkommer med utförligt test så fort vi har ett produktionsexemplar på plats. Leveranserna sker under andra halvan av November och det är redan ordentlig kö på den...är du med?

Dagens exemplar är från förproduktion varvid vi inte kan lägga ut bilderna eller till 100% basera vårt omdöme på denna kamera.

Fujifilm FinePix X10