Bloggpost

2011-10-18

Nyhet! EOS 1D X

Idag lanserar Canon sin nya proffskamera, ett efterlängtat verktyg för många fotografer. Många har saknat en motståndare till Nikons D3s och nu är den här, med ett tufft namn dessutom...1D X! Vi kollar in vad den erbjuder fotografen i denna Blogg.

Kamerahuset är en konventionell konstruktion utseendemässigt. Skärmen är 3,2 tum stor med en upplösning på ca 1 Mpixel. 170 graders betraktningsvinkel och konstruerad för att ha minimalt med reflektioner. Programvaran och menyerna är förnyade och du kan programmera 31 av funktionerna med upp till 99 inställningsmöjligheter, många kort sagt. Går vi till de mer tuffa specifikationerna så är det sensorn som är en fullformatare med en upplösning på hela 18 Mpixel. Du når 12 bilder per sekund med RAW och upp till 14 med JPEG.

Antalet fokuspunkter når nya höjder med hela 61st varav hela 41st är korssensorer och 5st av dessa är dubbla korssensorer. Ljusmätningen sköts av en helt egen dedikerad processor (Digic 4) nu och kamerans bildbehandling sköts av två stycken Digic 5+. Det ger 1D X en enorm processorkraft. Fokusen är färgspårande, stöder ansiktsigenkänning osv. Kort sagt, 1D X är full med kraft och specifikationer som verkligen får fart på på oss foto-intresserade!

EOS 1D X filmar så klart i Full HD i olika fart, slutaren klarar minst 400000 cykler osv osv. Filmningen har en funktion vi inte sett förut, när den har spelat in 4GB så behöver man inte starta om inspelningen utan kameran fortsätter att spela in på en ny 4GB fil. Det här är en kamera vi kan skriva hur mycket som helst om, för den har nog allt man kan önska sig. Det som är lite tråkigt...är att man får vänta till Mars-April 2012. Det nu estimerade priset blir ca 55000kr inkl moms.

Vill du veta mera? Ställ gärna frågor via kommentarsfältet.

Vill du läsa mera? Klicka här