Bloggpost

2011-10-06

Följ med...på test!

Vi testar massor utav produkter och jag tänkte att du ska få insyn i hur vi tänker och hur det går till. Vi testar ca 100-150st produkter per år. Minst! Ibland gör vi ett standardtest och ibland snabbtest och på videokameror har vi tagit fram ett utförligare och bättre test i våras.

Idag testar Mats Ylinikka en Canon IXUS 1100. När det gäller kameror så kontrollerar man hur det är packat, vad som medföljer och hur upplevelsen är när man öppnar förpackningen. Är det bättre än vad som får räknas som normalt skriver vi om det och tvärtom, när det inte uppfyller förväntningar och önskemål så kommer vi att skriva om det. Vi lånar i många fall ett exemplar av leverantören men ibland tar vi en från vårt eget lager som vi sedan använder internt vidare eller säljer på vår sida Outlet till ett reducerat pris.

När det gäller själva testet tar vi likadana eller likvärdiga testbilder utomhus och likadana bilder i vår inomhusmiljö som vi byggt upp. Du har säkert märkt att våra testbilder för ISO-prestanda, blixten och detaljrikedom är oftast de samma. Det gör det lätt att jämföra mellan olika produkter även om det inte alltid betyder att man får spännande och vackra bilder att spana in. När alla testbilder är tagna så delar den testansvarige med sig av bilderna till alla i säljgruppen och vi tar ett beslut tillsammans om betyg och man får inspel från ett stort antal fotokunniga. Vi letar efter olika optiska fel och fenomen som distorsion och kromatisk aberration.

När vi är ense om ett slutbetyg, endast fattat på produktens egenskaper, funktioner och sett till priset, så sätter vi betyget. Antingen får man ingen stämpel alls eller så får man Bra Köp alternativt Toppklass. Betyget är alltid sett relativt till priset. Det betyder att en optik för 3000kr kan få Toppklass medan en optik som är lika bra eller tom lite bättre men som kostar 12000kr kan få Bra köp. Det viktigaste är ärlighet när det gäller tester och det har Thomas (Lövgren) satt som regel. Vi ska ALLTID kunna stå för vårt test och vårt betyg.

Har du frågor eller inspel till ett test? Kom gärna med inspel till oss, vi är glada för all respons som vi får!