Bloggpost

2011-01-14

Barnen, de små!

Att fotografera sina barn är en av de absolut största anledningarna till att många köper en bättre kamera. Även bland de som köper en videokamera är detta ofta orsaken.
Barnens uppväxt. Lite tips inför fotograferandet av just de kära små barnen följer!

Bästa bilderna tar man ofta när barnen är fullt upptagna med annat. Har du en optik med lite mer brännvidd och en kamera eller optik med stabilisering, så är det att föredra. Då kan du sitta några meter bort när barnet leker eller pysslar med något. Det blir ofta mer naturliga och bättre bilder när barnet inte vet om att det blir fotograferat, för även mycket små barn kan göra till sig framför kameran.

Att ta porträtt med telezoom eller teleoptik är att föredra i många fall, för då får man ofta en snyggare bakgrundsoskärpa, så att porträttet upplevs skarpare och tydligare. Snyggt också med en suddigare bakgrund som många efterfrågar. Även ljusstark optik är en klar fördel just för att få snyggare oskärpa i bakgrunden.

Det som förut kallades normal, eller ca 50mm brännvidd, ger en proportionell bild som ofta överensstämmer med det vi ser med blotta ögat. På en kamera som har mindre sensor (D60, D3000, D5000, EOS 1000D, 500D osv.) så blir runt 35mm bra. Så att köpa 35-50mm fast optik är inte bara prisvärt utan en nödvändighet i många situationer för att få ett kort skärpedjup.

Om du tar bilder på barn i farten, när de cyklar, hoppar studsmatta eller springer, så kan man förslagsvis få med fartkänslan genom att välja slutartiden din kamera (Tv på Canon, S på Nikon). Man kan testa allt mellan 1/5 och 1/20 sekund och istället med kamera följa med barnet i rörelsen, alltså att panorera. Då får man med känslan av fart i bilden vilket förhöjer. Man kan i samma läge göra tvärtom, att välja en mycket kort slutartid och fånga barnet i luften när de hoppar studsmatta som exempel. Om bilderna blir för mörka kan man kompensera genom att tex välja högre ISO.

Men det viktigaste - testa dig fram!

Lycka till och trevlig helg!