Spegel, spegel, i kameran där...

...är du på väg bort? Det snackas mycket om att spegellösa systemkameror kommer vara framtiden. Det finns redan på marknaden, men av de stora märkena har inte hörts mycket ännu, än mindre synts. Men nu börjar ryktena om små spegellösa kameror från de större märkena, att florera.

Pentax ägare säger att man under märket Pentax kommer att lansera en spegellös systemkamera. När och vad står det inget om tyvärr. Det ryktas om patentlösningar och planer från de två stora, Canon och Nikon, och det finns en del för dig som gillar rykten och konspirationer att läsa om på nätet. Sony har lanserat sin NEX serie som är riktigt tuffa kameror! Designmässigt en hit enligt mig. Om man ska tro ryktena kommer det mer avancerade videofunktioner, Full HD från alla märkena och just spegellöst. Man sparar enormt med plats genom att bygga spegellöst. Det kommer nog vara ett argument i nästa steg. Det är inte många år sedan som batteritid var ett jätteargument då de första digitala åt batterierna. Sedan var megapixlar överlägset argument. Efter att de flesta skaffat kompaktkameror så ville man ha bättre bilder och vips så har många en systemkamera.

Jag tror att nästa nyck på marknaden blir att man vill ha samma bildkvalité som i sin befintliga systemkamera, men mindre kameror. Spegellösa systemkameror är nog svaret.

/Tobias