Fujifilm 300 EXR

Vissa märken hamnar lite vid sidan av ibland, speciellt om de inte har satsat på systemkameror, som sista åren har vuxit som kategori, lavinartat! Fujifilm har gjort fantastiskt bra kompaktkameror med tex. F100, F200 och långzoomaren HS10 som är ett tekniskt under. Och nu har man lanserat F300 EXR, med phase detection AF. Vad betyder det och varför skulle det vara något annat än ett tekniskt mumbo-jumbo?

EXR-sensorn ger möjlighet att arbeta med ett större dynamiskt omfång, något som systemkamerorna med sina större sensorer slår kompaktkameror på, med hästlängder. Bra bilder, bra fokus har varit receptet för Fujifilm. Men med F300 EXR så har man alltså en annan typ av autofokus än andra kompakter. I en vanlig kompaktkamera så kan man fortfattat säga att fokus arbetar genom att optiken rör sig tills största möjliga kontrast i bilden är uppnått, ett tecken på att man har fokus i bilden. Det är mycket som kan bli fel inser man då. Dessutom tar det tid då optiken oftast åker ut och in ett antal gånger innan den hittat rätt, även om nyare kameror blivit snabbare och mer korrekta.

Utan att bli för teknisk, så är phase detection AF, eller fasdetekterande autofokus, det som sitter i systemkameror. I regel så går bilden in genom optiken på kamera, speglas via ett par speglar ner till en autofokus-modul som baserat på bilden väljer vad som ska vara i fokus efter avancerade algoritmer. Det kan vara baserat på annan data än bara kontrast, även färgtoner. Eftersom kameran slipper använda optiken och dess rörelsehastighet som nyckel till fokuseringen så blir det snabbare generellt sett än via kontrastdetekterande autofokus. Har du en systemkamera med funktionen LiveView? Testa fokusera automatiskt i LiveView-läget, så märker du att det går avsevärt långsammare att fokusera än när du använder sökaren. Det är skillnaden på de två olika systemen.

Och nu är alltså Fujifilm först med denna funktion i en kompaktkamera! Starkt jobbat!

PS. Kolla i vår Facebook-grupp...nya erbjudanden! .DS