Trendbrytare?

Spegellösa mindre systemkameror i olika former kommer från olika håll för tillfället. Förutom från de två största. Märkligt men kan det vara så att de inte hänger med riktigt, eller spelar de strategiskt ännu en gång? Spekulationerna är många men svaren är få. Men nu kommer även Sony med en serie spegellösa kameror som både design och funktionsmässigt skapar en egen look och nisch.

NEX-3 och NEX-5 kommer använda 14,2 MP sensor från A550, alltså en APS-C och inte den mindre sensortypen som Olympus och Panasonic valt att använda. Det visar ju att Canon och Nikon borde kunna använda sina befintliga sensorer i tex D5000 och 550D till en mindre modell, om de vill? Och vågar?

Sonys modeller har en ny fattning, HD-filmning (äntligen!) och massor av nyheter som panoramabilder direkt från kameran osv. Fyra nya optiker kommer vid lanseringen, 16mm fast, 18-55 normal, 18-200 superzoom och ett fisheye. NEX-5 ger full-HD video, medan lillebror NEX-3 ger video i upplösningen 720p. Inte så stor synlig skillnad i sig, men i NEX-5 kan du välja komprimeringen AVCHD, medan i NEX-3 är du begränsad till MP4.

Kamerorna kommer under sommaren, och priserna blir ca 5900kr resp 7600kr för NEX-3 respektive NEX-5