Bloggpost

2010-05-21

Djur & natur!

Nu på våren är det i synnerhet många naturälskare och naturfotografer som vill komma närmare objekten man vill föreviga på bild. Patrick, vår operative chef, lånade hem 7D och Canons 400mm fasta för att få bilderna på bävern som bygger damm i närheten av sitt hus. Ralph testar just nu diverse fasta teleoptik från Canon som ni sett tidigare i bloggen.

Vi får jättemycket frågor om just telezoom och fasta tele denna årstid. Om man generaliserar lite, så kan man säga att teleoptik under 2000 kr kan vara prisvärda köp, speciellt om du använder stativ. För fri hand och med enklare kamerahus som tex. Nikon D60 och Canon EOS450D så blir det svårt att få skarpa bilder då dessa kameror inte klarar av att kompensera med högre känslighet. Har man stativ så brukar det lösa sig. Nästa prisklass är direkt lite vassare, om man köper med bildstabilisering. Nikon 55-200 VR och Canon 55-250 IS är mycket prisvärda optik som ger bra bildkvalité och stabilisering vilket ökar chansen till skarpa bilder för fri hand dramatiskt!

Nästa prisklass innehåller Canon och Nikon 70-300 med stabilisering och även Sigmas och Tamrons ljusstarka 70-200 F2.8 optiker. Både Canon och Nikon har en mycket prisvärd 70-300 med IS respektive VR, och de är klart värda att se till om man vill åt lite mer tele, stabilisering och bättre byggkvalité. Tex Nikon 70-300 är tillverkad i kraftigare material än lillebror 55-200. Bildmässigt klart bättre och fungerar bra även på dyrare kamerahus. Sigma och Tamron har gjort succé med sina 70-200 F2.8 optik. Kortfattat så är Tamron skarpare, i synnerhet vid fullt öppen bländare där den slår Sigma på fingrarna, men autofokusen i Sigma slår snabbt tillbaka. Så valet blir mer lämpat till vad just du fotograferar. Action och fart, då är Sigma klart att föredra. Stativ och fullt öppen bländare, så är Tamron ett bättre val.

Har du mer frågor? Svaren får du om du ringer eller mailar oss...

/Tobias