Äntligen kan du filma som på bio!

Äntligen kan vi filma "på riktigt", tack vare att vi kan filma med systemkameror. Inte just då för att det är praktiskt eller så, utan för att äntligen finns det möjlighet att filma med en stor bildsensor.

Problemet med videokameror, och då menar jag långt upp på proffsnivå, är att de har så små bildsensorer vilket leder till korta brännvidder. En systemkamera har mångdubbelt större bildsensor vilket ger möjlighet till större brännvidder och därmed mindre skärpedjup. Tidigare har filmaren varit tvungen att filma med vanlig kemisk film, då ofta 35mm film för att kunna få rätta "filmkänslan".

Tänk på det nästa gång du ser film på bio. Det är ofta mycket korta skärpedjup, speciellt när du ser någon prata på filmen.

Vill du läsa mer om korta skärpedjup? Klicka här >>

/Thomas