Vilken kamera ska jag välja?

Troligen är det den vanligaste frågan vi får. I någon form så väger många mellan några modeller av kamera, eller objektiv, och det finns alltid fördelar och nackdelar med produkterna.

Ett av de svårare valen som många står inför, är att välja mellan en systemkamera med en mindre sensor, eller en större, även kallad fullformat i dagligt tal.

Sedan Canon lanserade sin fullformatare 5D har det blivit en realistisk dröm för många, och med Nikon D700 som lanserades bra exakt ett år sedan, har det blivit ännu svårare att välja! Och som grädde på moset är 5D mkII med HD Video och en stor sensor nu på plats.

En större sensor gör det lättare att få in mer information och ljus, vilket märks när man börjar ratta upp ISO talet på dagens kameror, men generellt också ett högre dynamiskt omfång. Den enda nackdelen om man står och överväger mellan tex D300 och D700, är att D700 kräver dyrare optik. Speciellt på tele-objektiv blir kraven mycket högre och därigenom priserna också.

Men har man en gång börjat med en FX eller fullformats-kamera, så vill man inte gå tillbaka.

Bilden visar Sony A900 sensor mot Sony A200 sensor.