Filma med en kompaktkamera

Många av kompaktkamerorna kan idag filma i HD-kvalité, men blir det någon "kvalité" i jämförelse med en videokamera?

Canon är idag bland de ledande på HD filmning för konsument. Canon Ixus 100 IS har 720p (den lägre av de två HD standarderna, 720p resp 1080p) och kostar under 3000kr. Filmklipp från en sådan kamera är betydligt bättre än de flesta väntar sig, och med stativ kan man få ruskigt bra resultat. Bildskärpan är bra, och upplevelsen av hög upplösning fungerar mycket bra.

Det som är de stora skillnaderna är i första hand ljudet, då mikrofonen på Canon Ixus 100 IS eller Canon SX200 IS inte är i närheten av lika bra som i en riktig videokamera. Fokus, vitbalans m.m. hänger inte med lika snabbt som i en videokamera.

Men för de där tillfälliga klippen på en semester, eller för att vara något man kan ha i fickan eller väskan så är kvalitén ruskigt bra!

Man blir nyfiken på vad nästa generation av kompaktkameror ska prestera!

PS. HD videokameror har flera fördelar såsom extern mic-ingång, mer lämpad elektronik för film, högre bit-rate, ergonomiskt bättre för filmning och ofta inbyggd belysning m.m. m.m. .DS