• Trådlösa blixtar

  Vi får mycket frågor om blixtar, och i synnerhet om hur man använder dessa som slavblixtar på ett enkelt sätt.

  Har du en Nikon så är det väldigt enkelt. Det fungerar jättebra att använda SB-600, SB-800 samt SB-900 som slavar till D80, D90, D200, D300, D300s & D700! Även D70s med ett enklare upplägg.

  Ställ blixten i läget remote och sedan styr du blixtarna som slavar från din kamera. Den inbyggda blixtens förblixt ger även TTL info till dina lösa blixtar.

  Ett annat tips är att använda Dörr DAF42 med en trådlös sändare som du monterar på blixtskon. På det sättet kan du själv bestämma om ljuset ska komma från sidan, uppifrån eller en viss vinkel. Du kan styra flera blixtar och därigenom lysa upp bakom & framför ett motiv, eller från 2 sidor för att motverka skuggor.

  Det här är något för dig som gillar porträttfotografering för att ta det ett steg längre!

 • Firmwareuppdatering!

  En fördel med nya generationer av kameror är att man själv kan uppdatera firmwaren, eller programvaran.

  Nu finns en uppdatering till Canon EOS 50D här:

  Canon EOS 50D firmware

  Hur gör man då? Gå in på sidan ovan och följ instruktionerna, det är relativt snabbt och lätt gjort. Kom ihåg att ha ett fulladdat batteri så kameran inte riskerar stängas av mitt i uppdateringen!

  Om bilden till höger dyker upp är det i regel bara att börja om så kommer det att fungera.

 • Besök hos Nikon

  Igår lanserade Nikon produktnyheter. Två kameror samt två nya objektiv. Tekniknörd som man är så är alltid nya produkter intressanta att klämma och känna på :)

  Vem kunde tro att det skulle sitta en RÖDE mikrofon på en systemkamera för ett par år sedan? Nu är det ett faktum. Det finns tydligen ingen hejd på teknikutveckligen idag.

  // Stefan

  Fotnot: Canon EOS 5D Mark II har också mikrofoningång. Men jag har själv aldrig sett en mic monterad på den kameran. Därför texten ovan. D.S.

 • Slow mooooootion

  TV-programmet Time Warp på Discovery har gjort att många vill kunna filma i slow motion, eller högre hastighet. Det kan du, till väldigt rimliga pengar!

  Flera Casio kameror har videoinspelning i väldigt hög hastighet, upp till 1200 bilder per sekund nämligen! Men redan vid tex. 210 bilder per sekund så blir det en väldigt häftig effekt.

  EX-FC100 är en bra kompaktkamera, även utan videofunktionen, men med den så blir köpsuget mycket större och resultatet, med stativ i synnerhet kan bli sjukt bra.

  När du ser detta, då blir man kreativ och hjärnan sätter igång! Vad vill du filma i slow motion?

  Kolla in här för att se filmklipp och mycket mer:

  Casio EX-FC100 info & exempelfilm

 • D300s & D3000

  Lite mer info, från Lasse Pettersson, Nordisk produktspecialist hos Nikon Nordic:

  (D300s): Allt fler vill kombinera konstformerna foto och film. D300S ger inte bara fantastiska stillbilder utan även högst kompetenta filmer i en kompakt kamera till ett överkomligt pris. Förhoppningsvis kan D300S bidra till ytterligare kreativitet runt om i landet.

  (D3000): Med D3000 kan även den mest ovana nybörjaren ta fantastiska bilder med en systemkameras kompetens. Ingen kan kalla D3000 för krånglig eller komplicerad!

  D3000 har en inbyggd guide till hur du använder kameran på bästa sätt. Med tanke på datakraften i dagens kameror så kan inte detta vara så svårt egentligen, mobiltelefoner har ju haft aktiva guider ett bra tag som exempel.

 • Priser på nyheterna!

  Ungefärliga rek.priser på produkterna:

  70-200 VRII ca 27990kr
  18-200 VRII ca 9990kr
  D300s hus 20990kr
  D300s + 18-200 VRII 27990kr
  D3000 hus 5490kr
  D3000 18-55 VR 6590kr
  D3000 18-105 VR 7590kr

  Det är ungefärliga priser, motsvarande det som förut kallades -rek priser.

  Nu finns produkterna upplagda, se tex:

  Nikon D300s

 • Uppdatering D300s nyheter

  Listan över skillnader mot D300 växer alltjämt!
  (Allt i jämförelse mot "vanliga" D300)

  * 7 bps mot 6 bps
  * HD Video 720p 24 fps
  * Mikrofoningång (mono inbyggd)
  * Autofokus under filmning (Tripod mode)
  * LV-knapp för snabbåtkomst till Live View
  * SD & CF kortplats
  * C HDMI utgång
  * Redigering i kameran
  * Man kan välja tex stillbilder till SD och film till CF kortet, eller tvärtom.
  * Mittenknapp på "joysticken"
  * Quiet Mode - tyst läge
  * Image resize - kan välja bildstorlek i RAW i 4 olika storlekar
  * Inbyggda blixten fungerar från 16mm istället för 18mm

  Varför blir man alltid sugen på nya produkter?

 • Nyhet! Nikon optik!

  Även 2st nya optiker finns presenterade idag!

  Nikon 70-200 VRII F2.8
  Nikon 18-200 VRII F3.5-5-6

  VRII systemet i båda, och troligen en del arbete på en förbättrad autofokus samt att 70-200 VRII fått Nano Crystal Coating, för bättre ljusegenskaper. Så nu har hela serien Nano beläggning, 14-24, 24-70 samt nu 70-200.

  Tydligen så har det nya betydligt bättre kantegenskaper på FX formats kameror, än den tidigare där vi bla såg en hel del vinjettering. Lite kortare, lite tyngre, nyare och bättre stabilisering och bättre bildegenskaper.

  Mera info finns på dpreview.com om produkterna samt på nikon.se med bilder och info!

 • Nyhet! Nikon D3000

  Även en ny instegsmodell har sett dagens ljus idag! Eftersom det varit svårt att få tag i D60 så är detta nog efterföljaren!

  Mer info kommer under dagen!

 • Nyhet! Nikon D300s

  Idag presenteras nya D300s, och skillnaderna som vi sett hittills är följande:

  * HD Video 720p med autofokus
  * Mikrofoningång
  * 7 bps mot 6 bps (D300)
  * Face detection Autofokus
  * CF och SD kortfack
  * Förbättrad autofokus samt ISO prestanda

  Hur mycket som skiljer och mer info kommer snart, vi är på utbildning hos Nikon idag, i eftermiddag!

  Följ bloggen så missar ni inget!

 • Testverksamhet

  För vår egen skull, och för kundens skull så testar vi flertalet produkter. Kameror, objektiv, systemkameror och mobiltelefoner testas samt tillbehör i vissa fall.

  Testerna är populära och därför har vi gjort anordningar för att få så bra tester som möjligt, skrivna på ett lättförståeligt sätt.

  Bilderna tas efter vissa mallar för att testa bland annat skärpa, kromatisk abberation och andra effekter som uppstår i bilderna. Mobiltelefoner testas ofta av Stefan Sjöberg, ansvarig för mobiltelefoni, och dummies sparas framme, så när det uppkommer frågor som - passar den mobilen till den hållaren? Eller liknande så ska man kunna svara fort och säkert.

  Vi kommer fortsätta testa produkter, och under hösten kommer många roliga produkter, det kan vi lova, så håll utkik efter nya tester!

  Vill du se mer redan nu? Kolla in:
  Tester & nyheter

 • Huvudgodis!

  Som tidigare skrivet, så är design väldigt viktigt inom elektronikbranschen idag!

  Hörlurar är något som syns (och hörs) men designen har inte sträckt sig alltför långt från den andre, tills nu! Nu finns Skullcandy, riktigt balla hörlurar i massor av olika design. Hesh är riktigt snygg, lagom stor, som syns på bilden bredvid.

  För flera olika hörlurar från Skullcandy, kolla in Skullcandy hörlurar

  En annan häftig modell: Skullcrusher! Superfyllig bas i en hörlur, helt galet!

 • Lita på tester?

  För någon vecka sedan blev många bestörta över systemkameratestet i Råd & Rön, där en billigare kamera vann testet och den mångfaldiga testvinnaren Nikon D90 fick ett dåligt resultat.

  Det har skapat mycket debatt och det är svårt att ta ställning i ett läger då ingen har fel. Tester görs ju objektivt, men testpersonens subjektiva åsikter skiner alltid igenom.

  Efter våra egna tester, kända testforums tester och våra kunders reaktioner så vet vi att Nikon D90 är en ypperlig kamera. Vi har själva gett den toppklass, och detta står sig även om det kommit en hel del nya produkter sen Nikon D90 lanserades.

  Testvinnaren, Canon EOS 1000D har inte lika mycket funktioner, men ger en mycket bra bild för pengarna! Canon EOS 1000D följdes av Canon EOS 450D vilket bevisar att Canon kan det här med bild.

 • Produktplacering.

  Ett exempel på en produktplacering som höjt värdet av produkten i sig, är Sandisk´s Ducati minnen.

  Många vill använda andra varumärken för att höja värdet på sitt eget, eller en särskild produkt. Sony som samarbetar med Carl Zeiss om namnet, samma sak med mobiltelefontillverkare som utnyttjar kända optiktillverkare för att få seriositet som kameratelefoner.

  Samsung har använt Schneider Kreuznach optik, också ett bra exempel på hur man lyfter värdet i en kamera. Vem har missat samarbetet Panasonic/Leica de sista åren?

  Väntar spänt på nya Olympus PEN nu för att se vad den går för! Förhoppningsvis har vi test ute snart!

 • Android

  Googles mobiloperativsystem Android växer i popularitet efter att Google G1 Android lanserades.

  Inom kort finns Android mobiler från Sony Ericsson, Samsung, LG, Huawei, Motorola och även HTC har flera modeller på gång. Nokia håller sig fortfarande till Symbian i sina mobiler.

  Eftersom Android är ett Opensource system så utvecklas det sköna applikationer som kommer att ge iPhone en värdig konkurrent.

  Kolla in mobiler här:

  Mobiltelefoner

 • Vita handskar... på!

  Av många skäl så används vita handskar vid packningen.

  Det är lättare att handskas med produkter, och man lämnar inga "spår" på förpackningar eller produkter. Kartong i sig gör att man lätt torkar ut händer och fingrar så det är betydligt skönare att komma hem och använt handskar en dag, än att inte gjort det.

  Idag har vi packat massor av paket, och tiden börjar sina så alla på jobbet, oavsett om arbetar på ekonomi, order, försäljningen eller service, är och packar för att alla ordrar ska hinna iväg!

 • Mästarmöte!

  Kriget mellan Canon och Nikon entusiasterna, och även tillverkarna, har pågått under decennier. Mer trofasta och märkestrogna kunder får man leta efter, och i synnerhet under den digitala foto-åldern har dessa varit regenter.

  Men under senaste tiden har andra börjat blanda sig i leken. Sony är stora i vissa länder och visst finns det en hel del användare i Sverige också, och med Sony DSLR-A700 visade man att man kan bygga kameror! Även med Sony DSLR-A900 som till sitt pris har mycket specifikationer.

  Pentax blandar sig i leken med nya Pentax K-7 som har en del nya funktioner och ett riktigt skönt grepp och bra kvalitetskänsla.

  Olympus satsar hårt på sin nya PEN kamera, som är en systemkamera i miniatyr, snygg design och man får habegär!

  Men när det kommer till de bästa, så är det Canon och Nikon som bråkar om den platsen. Vilken som är bäst? Hur långt är ett snöre…

 • Barn i sinnet.

  Fotografering är kreativt och därför kan det locka fram barnasinnet. Men det finns också andra tecken som visar på att en viss dos barnslighet finns kvar.

  Modeller! Erik hos oss har en hel hög med välbyggda flygplansmodeller, Ralph har ett gäng motorcyklar, Tobias F1-bilar och denna världsmästar-motorcykel pryder Thomas kontor.

  Jag vet inte hur ofta radiostyrda Mini-z kommit upp till diskussion, och att bygga en bana där lunch och fikaraster skulle kunna fördrivas.

 • Ordning & reda

  Eftersom sortimentet idag är så stort så är det enorma krav på ordning och reda för att vi ska kunna leverera snabbt ut till kunderna.

  Allt är sorterat enligt ett avancerat och intelligent system, allt för att för att en order ska vara ute hos kunden så fort som möjligt.

  På bilden syns lite hederliga filmrullar. Det säljs fortfarande en hel del och det är kul att se många unga testa på film, och få känslan för att arbeta med bilder fysiskt. Även om digitalt har tagit över så erbjuder analog fotografering fortfarande en svårslagen känsla, och jag är övertygad om att en duktig analog fotograf har en fördel mot andra när man går över till det digitala!

 • Egna tavlor!

  En fördel med allas vårt fotointresse är att det blir lätt att hitta utsmyckning till vårt kontor!

  Det hänger bilder nästan överallt, många tagna av Mats (kolla in matsylinikka.com), som förgyller och inspirerar.

  Att få upp sin egen konst är inte dyrt idag, och många köper en egen skrivare att ha hemma. Canon har lanserat Canon Pixma PRO 9000 och Canon Pixma PRO 9500 i mkII version, vilka är väldigt populära, och Epson har ett mycket gott rykte just inom foto. Man kan idag skriva ut i A3 och även A3+ format hemma, för relativt små summor!

  Tänk på att ett inramat foto är en perfekt gåva!

 • T-shirt tävling.

  Äntligen fredag! För att ytterliggare göra fredagen till en rolig dag, så hade vi en t-shirt tävling på jobbet.

  Alla var inbjudna, men en skulle vinna! Vinsten var i första hand äran men också en spargris med lite vinstpengar från alla tävlande.. vinnare blev Roger med sin vägverket / nätbrynja / låtsasmage kombination, som du ser på bilden tillsammans med 3:e pristagaren Markus.

  Nu tillbaka till jobbet och sista ordrar som ska hinna packas innan helgen.

 • Bilder för annonsering.

  En fördel vi har, med många kunniga och duktiga fotografer, och bra utrustning, är att vi tar våra egna bilder till marknadsföring.

  Just idag så har vi deadline till en annons som ska gå i Finland, där Eva-Maria, service och retur, agerar som om det vore en vanlig dag på jobbet!

  Stefan tog bilden, med Nikon D3 och Nikon 24-70 F2.8.

  Som tur är, så ler vi väldigt mycket hos oss, och idag blir det nog många leenden, vi har en "Vem har den roligaste t-shirten"-tävling! Bilder kommer!

 • Design - viktigt på en kamera?

  Fotobranschen har kanske varit den mest konservativa delen av elektronikbranschen, med design som en faktor som inte fått utrymme.

  Kompaktkameror började plötsligt bli tunna, färggranna och med olika teman för några år sen. Fuji låg i framkant, men idag har alla märken praktiskt taget häftigare färger än den andre.

  Men även om man inte tänker på det, så har design varit väldigt viktigt även på systemkameror, men väldigt diskret.

  Nikon tog in Giugiaro som formgett italienska bilar åt Fiat-gruppen, Bertone och Ghia. Man känner igen den röda lilla bågen vid greppet, och formen på kameran. Samma sak med tex Canon, där man snabbt på de böljande formerna känner igen att det är en Canon!

  Sony har satsat på designen på sina nya systemkameror. Sony DSLR-A330 och Sony DSLR-A380 ser moderna ut och man har tydligt visat att det är en Sony, med färgsättning och former. Men även ett grekisk Alfa i orange visar snabbt vad det är för marke det handlar om!

 • HDR - bra eller dåligt?

  Efter att följt många diskussioner på nätet om HDR´s vara eller inte vara, så har det i vilket fall kommit till att bli en av funktionerna i en kamera.

  Pentax K-7 har ett HDR läge där man kan skapa HDR bilder redan i kameran.

  Vad är HDR? Det är bilder "sammansmältna" av flera exponeringar för att få med så mycket som möjligt. För att öka det som kallas dynamiskt omfång. Så även om det finns väldigt ljusa partier nära överexponering, och mörka partier nära underexponering, så kan man få täckning och detaljer i båda. I samma bild.

  Googla på HDR och läs mer!

  Bilden är tagen av Christian Hersborn.

 • Canon lanserar ny bildstabilisering!

  Canon lanserar en ny version av IS som kallas HIS. H står för Hybrid och står för dubbelfunktionen, att även motverka vibrationer pga. Svängningar.

  IS och VR och andra bildstabiliseringar, optiska eller sensorbaserade, är fantastiskt effektiva idag. Även på objektiv med brännvidder på 300mm och utöver det går det att fotografera för fri hand i många lägen, helt tack vare bildstabilisering.

  Tips på prisvärda objektiv med bildstabilisering är tex Canons och Nikons 70-300 IS resp VR. Jag har själv använt Nikon 70-300 VR i morgonljus, innan solen gått upp, och fått bilder på rådjur och fågel, för fri hand. Skarpa!

 • Leverantörer med resurser!

  Det har gått bra för fotobranschen generellt och större leverantörer som Canon & Nikon har sålt enormt mycket kameror. 2004 såldes ca 15.000st systemkameror i Sverige. Det sista åren över 100.000st! Per år!

  Jag kommer ihåg när man var själv med systemkamera på ett bröllop, eller någon annan tillställning, ja, man var lite foto-nörd.

  Idag så är det fullt med systemkamera-användare i djurparker, turistmål, på bröllop och dop! Det har verkligen blivit en var mans produkt, vilket är roligt för aldrig har så många bra bilder tagits!

  Canon sponsrar mycket riktigt stora event, såsom fotboll, och Nikon såg jag senast på Simhopps-sändningarna från Rom. Panasonic, som gör Lumix satsar stort på Toyota och ett samarbete i F1.

 • Fullt hus!

  Mitt i semestertider, så rullar det ut mer produkter än någonsin, och det är tur att vi har ordentligt med sommararbetare hos oss!

  Annan fördel i jobbet är dubbla skärmar. Det ramlar in e-mail, telefonsamtal och det är en hel del kunder som besöker vår lagershop. Det är roligt att många som passerar Umeå på sin semester, stannar till och köper sin kamera eller ett tillbehör hos oss. Det är vi jätteglada för!

  Dessutom kommer vi på att, mitt under semestern, lansera vår BLOGG, den du just nu läser. Det är något som är kul för oss att göra och förhoppningsvis kul för dig att läsa!

  Fortsatt trevlig sommar!

 • "En sån har jag själv"

  Har du hört det förut? En säljare som intygar att produkten han rekommenderar, har han själv.

  Under fliken "Om företaget" kan du se vad vi själva använder, och det varierar mellan märkena, vilket är ett bevis för att olika produkter passar olika personer.

  På bilden syns Stefans uppsättning, en Nikon D3 med tillhörande optik. "En kamera jag kan behålla för evigt," säger han idag, men vi vet alla att tekniken utvecklas, och det fort. Får se om han kan hålla fast vid sina ord :)

 • Lördag hela veckan.

  Som kund så brukar det följa med godis av något slag, när man får sin order från CyberPhoto.

  Varje år skickar vi med stora volymer kola, Twix, Mars, Snickers och andra godbitar! Vill du läsa mer om hur det kommer sig, klicka in på Captain´s Log under kategorin "Om företaget".

  Där hittar du reseskildringar, info om våra leverantörer och mycket mer!

 • Massor i lager!

  Kameror i all ära, och objektiv, men visst är det så att tillbehör är roligt!

  Det finns så enormt mycket tillbehör på marknaden och ibland blir man så där sugen att man bara måste köpa tillbehör, utan att kanske ens ha ett behov. Tänk bara på när man går på marknad, smågrejer för några tior eller hundringar. Men ibland är det något man verkligen behöver, för att andra produkter ska fungera.

  Därför är det viktigt med mycket tillbehör i lager!