Ny teknik - nya möjligheter.

Det är inte många år sedan man många skydde 400-filmrullar. Det blir så kornigt - fick man höra. Medan andra såg möjligheterna med 400 eller 800 filmen. Eller tom det vackra i kornigheten och det finns många fotografer som lyckats höja stämningen i sina bilder tack vare mera brus eller kornighet.

I och med övergången till det digitala så ersattes kornet av en brusighet, i de flesta fall inte alls lika vackert, men det blev ett nytt verktyg. I synnerhet Nikon har fått till ett snyggt och väldigt monokromt brus i sina bilder, och för många är bruset nu ett verktyg.

När nu D3s lanserats, så har man höjt ribban ytterliggare för ISO prestanda, eller rättare sagt, vi hoppas och tror det då max är 12800 ISO och expanderbart till Hi3, eller motsvarande 102400 ISO. Möjligheterna ökar. Du kan arbeta med en liten bländare och få skärpan och ändå få en vettig slutartid i tuffa ljussvaga situationer. För en sport eller reportagefotograf har sista tidens kameror från både Nikon och Canon gett oss helt nya möjligheter. Canon har dessutom gett kombinationen av en hög upplösning och bra brushantering till överkomligt pris. Sony har attackerat med hög upplösning och i sammanhanget förbluffande bra hög ISO prestanda. Sensorerna på 12-24 megapixel är idag mästerverk, och det tillsammans med avancerad elektronik har gjort att dagens kameror är i många fall bättre på mörkerseende och detaljrikedom än vårt eget öga.

ISO 102400. Vad är nästa steg?