"Att fotografera landskap med en drönare är ett helt nytt sätt få snygga och annorlunda landskapsbilder. Följ med mig så ska jag lära dig hur du arbeta med form, kompositioner och utsnitt med en drönare"
Patrik Leonardsson

LAND: Sverige FOTO: Drönarfoto LÄNGD: 3 dagar   DATUM: 24-26/5 2024 DELTAGARE: 8-12

Vill du ta din drönarfotografering ett steg längre? Då är detta kursen för dig! Patrik Leonardsson, prisbelönt landskaps- och drönarfotograf kommer att lära ut landskapsfotografering med drönare gällande form, komposition och utsnitt. Hur du tar dig an ljuset, tidpunkt och val av årstid för olika motivval. Fokus kommer att vara på stillbilder med drönare men Patrik kommer även att gå in på filmning och snygga landskapsåkningar.

Kursen genomförs i ett mycket spännande område några mil norr om Halmstad som även inbjuder till traditionellt landskapsfoto på landbacken. Framför allt kustlandskapet erbjuder klippor, svallade stenar, vågor som slår in över klipphällarna, hällkar, grytor och strandängar. Som en kontrast till alla kust- och slättmiljöer kommer vi även att besöka ett naturreservat som har ett mycket trolskt och magiskt alekärr.

Vi kommer att göra en mix av landskapsfotografering både högt och lågt och se hur form och komposition går igen i de olika vinklingarna och sätten att fotografera.

KURSENS HÖJDPUNKTER

 • Lär dig form, komposition och utsnitt när du fotograferar med drönare.
 • Speciellt utvalda platser för landskapsfotografi från ovan.
 • Härligt kustnära boende.
 • Spännande platser i omgivningarna för allmän naturfotografi.
 • Medverkan av Patrik Leonardsson.
 • Inspirerande föreläsning om landskapsfotografi med drönare.
 • Värdefull hjälp och vägledning av Patrik Leonardsson.

 

DJI_0382-2.jpg

HALLAND

Halland är ett avlångt län och har en stor variation av uttryck och landskapstyper. Går man från väst mot öst så är kontrasten om än mer påtaglig då förvandlingen i landskapet sker på bara några mil. Vi börjar då vid den vackra kusten som Halland är så känd för och strax bakom dynor, strandängar och låg strandskog skymtar Hallands storslagna slättlandskap. Efter dessa vidder så omsluts vi av ett kuperat trolskt skogslandskap som många nog inte förknippar med Halland. Som pulsådror korsar en ett antal åar på sin väg ut i västerhavet, Lagan, Nissan, Ätran och Viskan.

DJI_0045.jpg

Kursen kommer att ha sin bas i idylliska Steninge som ligger något söder om mellersta delen av Halland. Vi kommer att röra oss norrut från Steninge som har ett vackert, storslaget och variationsrikt landskap. Bergiga utskjutande uddar med sandstränder som bågnar mellan dem med vidsträckta strandängar bakom, som vid denna tid kommer att lysa i triftens lila färger. Här och där mynnar vattendrag ut i havet och bildar fina grafiska mönster både på sin slingrade väg genom strandängarna men också i sitt deltaliknande utlopp i sandstranden. Platserna vi besöker längs denna kuststräcka är mycket väl utvalda för att ge pedagogiska övningar i landskapsfoto med drönare.

DJI_0650.jpg

PROGRAM -24-26 MAJ 2024

DAG 1, (24/5) – GENOMGÅNG & FOTOGRAFERING
På eftermiddagen samlas vi på Steninge Kuststation där vi möts av Patrik Leonardsson och en värd från Zoom Fotoresor. Vi börjar vår helg tillsammans med ett inspirerande föredrag som tar  oss med in i drönarfotografins värld. Han kommer att berätta vilken typ av motiv och landskap som gör sig bäst för att fotograferas uppifrån och med konkreta bildexempel får vi se vad vi ska leta efter när vi börjar flyga med våra drönare på jakt efter intressanta kompositioner. Vi får också tips på tips för hur vi gör vår flygning och fotografering så smidig som möjligt. Innan middagen kommer vi att göra en första drönarflygning nere vid havet bara några hundra meter från hotellet. Fyllda med inspiration äter vi sedan en gemensam välkomstmiddag. (M)

DAG 2, (25/5) – DRÖNARFOTOGRAFERING
Idag utforskar vi ett varierande landskap med klippor, svallade stenar, hällkar, sandstränder och strandängar med våra drönare. Patrik kommer att lära dig hur du gör ett intressant utsnitt och hur du redan från marken kan börja skanna av efter vad som kan bli ett intressant motiv när väl drönaren kommer upp i luften. Det är intressant att se hur landskapet förändras när man lyfter med drönaren och hur bildmöjligheterna förändras beroende på vilken höjd drönaren befinner sig på. Patrik finns hela tiden med och ger personlig handledning och tips anpassade på vart du befinner dig i din drönarfotografiska utveckling. Då vi fotograferar under olika tider på dagen får du också lära dig att läsa ljuset och hur det påverkar bilderna.  

 Platserna som har Patrik har valt ut för att flyga på är anpassade för att både ge möjligheter till bra bilder och för att utmana och utveckla dig som fotograf. Även om fokus ligger på fotograferandet med våra drönare kommer vi också att få lära oss delar i att filma med våra drönare och skapa snygga och effektfulla åkningar över landskapet.

DJI_0722.jpg

När vi inte fotograferar från luften kommer vi att besöka områden som är intressanta att fotografera från marken och vi kommer att gå in på hur olika typer av motiv skall tacklas beroende på när man fotograferar på marken eller när en högre vinkel krävs för att ge ett landskap eller en plats dess rättvisa. Med andra ord när drönaren behövs i din landskapsfotografi som ett oumbärligt redskap i din kameraväska.

Inne i konferensrummet går vi igenom bildskörden och jobbar med bildredigering i datorn och får tips och råd från Patrik. Vi kommer också att ha genomgångar av de bilder vi tagit tillsammans där vi kollar på några av de bilder vi tagit och får konstruktiv kritik både från varandra och från Patrik.  (F, L, M)

DAG 4, (26/5) – BILDBEHANDLING OCH KURSENS BILD
Under förmiddagen tar vi med oss den lärdom som du fått under helgen och gör en sista drönarflygning innan vi samlas för lunch. Efter lunch får var och en välja ut två bilder som Patrik kommer att bedöma varefter han utse ”Kursens bild” viken automatiskt går vidare till finalen i ”Årets bild 2024” och är med och tävlar om fina priser. (F, L)

DJI_0762.jpg

FOTOGRAF 

Patrik Leonardsson har jobbat professionellt som naturfotograf i 30 år och har en bred repertoar inom sin nisch. Är mest känd för sina landskapsbilder både under och över ytan samt himmelska vyer med drönare. När det gäller undervattensfotograferingen har hans split-bilder (one-shot, halva under och halva över vattenytan) blivit mycket omtyckta och uppskattade. Även de noggrant komponerade landskapsbilderna i bästa ljus med drönare är hans signum.

Patrik har författat fyra egna böcker där han står för både fotografi, text och formgivning. Medförfattare i ytterligare fyra böcker samt levererat bilder till en stor mängd böcker och skrifter i olika genrer.

Han är flitigt anlitad föreläsare och har inspirerat många med sin lekfullhet och humor under sina framträdanden. Något som även genomsyrar hans workshops, kurser, natur och fotoguidningar.

Patrik arbetar lika gärna i hembygden som i fjärran landskap. Halland och Halmstad är hans hemmamarker och bas men allt som oftast hägrar fotoexpeditioner till när och fjärran. De nordiska länderna Norge och Islands dramatiska natur lockar men också tropiska breddgrader som Röda havet och Maldiverna fast då framförallt under ytan. Invald i den prestigefyllda föreningen Naturfotograferna/N sedan 1998 där han även sitter i styrelsen sedan 2006. Är även invald i den sydsvenska naturfotogruppen Photonatura sedan 1999. Patrik har fått en mängd utmärkelser under årens lopp, den senaste, Halmstads Kulturpris 2019.

BOENDE 

http://www.kuststationen.se/

PRIS & FAKTA 

Pris per person: SEK 9 980:-

 Priset inkluderar:

 • Tre dagars kurs i övergivna platser-fotografering.
 • Boende i del i dubbelrum på presenterat hotell.
 • Måltider enligt program (anges med F= Frukost, L=Lunch, M=Middag).
 • Alla aktiviteter enligt program.
 • Medverkan av fotografen Patrik Leonardsson under kursen.
 • Föredrag och bildredigering med Patrik Leonardsson under kursen.
 • Praktisk reseinformation innan kursen.
 • Moms och hotellskatt.

Priset inkluderar ej:

 • Transport till Steninge Kuststation.
 • Enkelrumstillägg. SEK 1 200:-
 • Kostnader av personlig karaktär, som måltidsdryck etc.

 

TRANSPORT

Transport till Steninge Kuststation sker på egen hand. Du bör ankomma till anläggningen senast kl. 15.00 den 24/5 och inte planera hemresan tidigare än kl. 15.00 den 26/5.

Transport mellan de olika fotoplatserna sker med egen bil eller via samåkning.

FAKTA

Målgrupp: Fotografer som är intresserade av att utveckla sig idrönarfotografering.

Min/max antal: 8/12.

Övrigt: För mer information om Zoom Fotoresor, leveransvillkor etc. se vår webb under ”Övrigt”.

KAMERAUTRUSTNING

 • Din drönare.
 • Minst 3-4 batterier till drönaren.
 • Extra minneskort.
 • Batteriladdare.
 • En laptop med programvaran Photoshop CS eller Lightroom.
 • En ryggsäck som även ger plats till regnkläder.

 

VIKTIGT!

För att få ut maximalt av kursen bör du kunna flyga din drönare, det vill säga kursen är inte för helt nybörjare.

OBS! Har du en drönare som väger över 250 gram måste du ha en drönarkort. Detta tar du mycket enkelt via en länk på Trafikverkets webbsida enligt nedan. Det är upp till var och en att ta drönarkort och Zoom Fotoresor tar inget ansvar för detta.

BOKNING - LANDSKAPSBILDER MED DRÖNARE 

Du bokar kursen genom att fylla i nedan formulär. Om du önskar reseförsäkring eller avbeställning skydd ange detta under övrigt.

Om du har några frågor om resan/kursen ring oss på +46(0)470-466 40 eller maila info@zoomfotoresor.se

När du fyllt i din bokning ska du få en bekräftele skickad på mail. Får ni inte det ber vi er kolla er skräppost eller kontakta oss så ska vi undersöka vad som hänt.