Skärmavbild 2022-11-21 kl. 11.59.29.png

PLATS: Abisko   FOTO: Astrofoto  LÄNGD: 4 dagar   DATUM: 29/9-2/10 2022   DELTAGARE: 8-12   

Norrskensfotografering i världsklass under ledning av den prisbelönte astrofotografen Göran Strand och i samarbete med Kamera & Bild Norrsken.

Fånga den lappländska natten på bild; en himmel beströdd med planeter och galaxer, fjällbjörkar i ett vackert landskap samtidigt som den förföriska norrskensdansen pågår över våra huvuden. Detta upplever du i Abisko national park, den bästa platsen i världen för norrskensfotografering. Många har sett vackra bilder på norrskenet men få har upplevt och fotograferat detta naturens eget skådespel. Under ledning av den kände astrofotografen Göran Strand och i samarbete med Kamera & Bild Norrsken kommer du därför att få lära dig hur du nattetid bäst fångar norrskenet, stjärnorna och det fantastiska landskapet runt omkring oss. Vi gör även att fotografera ute i vildmarken kombination av den låga fjällvegetationen i kombination med norrskenet erbjuder fantastiska motiv.

KURSENS HÖJDPUNKTER:

 • Tre kvällar/nätter med norrskensfoto.
 • Upplev Abisko och dess vackra natur.
 • Norrskensfoto på fjället omringad av vackert landskap.
  Fotovandring på fjällen även på dagen.
  Medverkan av astrofotografen Göran Strand.
  Workshops och personlig handledning av Göran Strand.
  En journlist från Kamera & Bild gör ett stort reportage om kursen.
  Resans bild publiceras i Kamera & Bild.

GS_20201023_Handol_5226_Pan.jpg

ABISKO & NORRSKEN

Lonely Planet rankar Abisko som det bästa stället i världen att se norrsken på. Det är tack vare det torra klimatet och dess placering i norrskensovalen som Abisko blivit så känt för det populära naturfenomenet. Statistik från tidigare år visar att norrsken kan ses under mer än 70 % av den mörka årstidens nätter. Norrsken är dock ett naturfenomen och det finns inga garantier för norrsken. De flesta som har varit i Abisko under ett antal dagar under de senaste tre åren har dock fotograferat norrsken.

PROGRAM 16/-19/13 2023

DAG 1 (16/93 – VÄLKOMMEN TILL ABISKO
Samling på Hotell Fjällen i Björkliden under eftermiddagen. Här möts du av Göran samt en resevärd från Zoom Fotoresor som kommer att vara med under hela workshopen. Under workshopen kommer Göran både att berätta om hur han jobbar med astro och norrskensfoto samt att även om bildkomposition, ljuset i bilderna, teknik med mera. Självklart kommer vi även att jobba med bildredigering samt Göran kommer att ge bildkritik på dina bilder. I samband med middagen kommer du att få information om workshopen och vad som kommer att hända de kommande dagarna samt även tips och råd kring norrskensfotografering. Efter middagen beger vi oss ut i vildmarken för vårt första fotopass med norrskensfotografering. (M)

GS_20220322_Handol_MilkyWay.jpg

DAG 2-3 (17-18/3) – ASTRO & NORRSKENSFOTO
Under förmiddagen har du möjlighet att i lugn och ro gå igenom gårdagens bilder. Efter lunch på hotellet samlas vi för att tillsammans gå igenom bilderna under ledning av Göran. Han kommer att ge tips om hur du kan förbättra dina bilder till kommande kväll. Han kommer även att visa hur man på ett enkelt sätt skapar sin egen stop motion norrskens film i realtid från stillbilder. Är vädret bra kommer vi under dagen även att fotorafera en del under dagen. 

Middag på hotellet varefter vi åker ut med minibussar till en fin plats för norrskens och nattfotografering. Vädret kommer att styra vilken plats vi besöker. Om Aurora Sky Station är öppen kommer vi en av kvällarna att åka upp med liften till toppstationen. Härifrån har man en storslagna vyerna över Torneträsk och Lapporten och fantastiska möjligheter för norrskensfotografering. Eftersom öppettider för liften upp till Aurora Sky Station inte är spikade har vi valt att inte lägga in detta i priset. Detta betalas på plats. Kostnad för liften t/r är ca. SEK 900:-  (F, L, M)

GS_20180410_Handol_1108_Pan.jpg

DAG 4 (19/3) – HEMFÄRD
Frukost serveras på hotellet. Under förmiddagen jobbar vi med bild-bearbetning av nattens bilder. Vi avslutar vid lunchtid följt av avfärd med tåg eller flyg. (F)

När du kommer hem har du en vecka på dig att gå igenom dina bilder och därefter välja ut dina två bästa bilder som du skickar till Göran för bedömning och kommentarer via mail. I samband med detta väljer även Göran ut kursens bästa bild vilken går vidare till finalen i tävlingen Årets bild 2023 och möjligheten att vinna förstapriser som är på 5 000:-.

FOTOGRAF 

Resen leds av Göran Strand, Sveriges främste norrskens- och astro fotograf. Läs mer om Göran här

BOENDE 

HOTELL FJÄLLET****

PRIS 

Pris per person: SEK 16 500:-Priset per person inkluderar:

 • Lokala transporter på plats.
  Inkvartering i del i dubbelrum på angivet hotell.
  Måltider enligt program (F = Frukost, L=Lunch, M=Middag).
  Medverkan av Göran Strand under hela workshopen.
  Workshop i norrskensfotografering under ledning Göran Strand.
  Medverkan av en resevärd från Zoom Fotoresor.
  Varma drycker under turerna.
  Moms.

Priset inkluderar ej:

 • Enkelrumstillägg: SEK 3 400:-
 • Transport till Abisko.
 • Linbana till Aurora Sky Station.Ca SEK 900:-
 • Kostnader av personlig karaktär som måltidsdryck etc.
 • Avbeställningsskydd och Reseförsäkring. För mer info se under ”Övrigt”

TRANSPORT

Resa till Abisko på egen hand. Då många föredrar att boka sina resor själva har vi valt att inte inkludera transport i priset. 

Du bör inte ankomma Abisko senare än 16.00 den 16/3 och inte planera hemresan tidigare än ca 13.00 den 19/3.

Det finns flera alternativ till transport, både med flyg till Kiruna och sedan buss vidare eller tåg direkt till Abisko från Stockholm. Tåg bokar du på SJ och om du/ni önskar bokning av flyg till hjälper vi mer än gärna till med detta. Du är välkommen att ringa oss på telefon +46 (0)470-466 40 eller meddela i bokningsformuläret detta när du bokar workshopen.

FAKTA

Målgrupp: Fotointresserade från 16 år och uppåt med viss fotograferingsvana.

Min/max antal: 8/14.

Övrigt: För mer information om Zoom Fotoresor, leveransvillkor etc., se vår webb under Övrigt.

KAMERAUTRUSTNING

 • Din kamera.
 • Normalzoom samt ett vidvinkelobjektiv.
 • Stabilt trebenstativ.
 • Gärna också trådutlösare.
 • Extra batterier och minneskort
 • Laptop med Photoshop CS eller Lightroom.
 • En kameraryggsäck med plats för utrustning samt en varm tröja
 •  
 •  

BOKNING - NORRSKEN I ABISKO

Du bokar kursen genom att fylla i nedan formulär. Om du önskar reseförsäkring eller avbeställning skydd ange detta under övrigt.

Om du har några frågor om resan/kursen ring oss på +46(0)470-466 40 eller maila info@zoomfotoresor.se

 När du fyllt i din bokning ska du få en bekräftele skickad på mail. Får ni inte det ber vi er kolla er skräppost eller kontakta oss så ska vi undersöka vad som hänt.