Skärmavbild 2021-10-13 kl. 09.40.55.png

LAND: Finland   FOTO: Djur och natur RESELÄNGD: 5 dagar DATUM: 3-7 augusti 2023 DELTAGARE: 8-15  

Fotografera björn, varg och ibland även järv på världens kanske bästa plats för brunbjörnsfotografering, detta under ledning av fotograf Rober Brendhagen.

Från våra gömslen spanar vi med förväntan och spänning ut över de vackra omgivningarna som bildar ingenmansland mellan Finland och Ryssland. Plötsligt som från ingenstans står den där, den mäktiga brunbjörnen. Med våra kameror följer vi när den i det mjuka kvällsljuset rör sig ner mot vattnet och när den lutar sig ner för att dricka speglas ansiktet vackert i vattnet vilket ger oss fantastiska fotomöjligheter. Efter att ha släckt törsten vandrar det mäktiga djuret ut i vattnet för att svalka sig. Vårt första möte med den mäktiga brunbjörnen bjuder på fantastiska fotoupplevelser och natten i björnarnas rike har bara börjat.

Zoom Fotoresor ger dig möjlighet att i moderna gömsle få fotografera den mäktiga brunbjörnen på nära håll tillsammans med Nikon – ambassadören Roger Brendhagen. 

I området finns även ett väletablerat vargrevir och det finns goda chanser att fånga dessa normalt skygga djur på bild. Möjligheten att på nära håll uppleva vilda rovdjur är en lika stor fotografisk upplevelse som naturupplevelse. Ta tillfället i akt och förverkliga din dröm om att få uppleva dessa magnifika rovdjur på nära håll.

RESANS HÖJDPUNKTER

 • Ett av världens främsta ställen för att fotografera brunbjörn. 
 • Björnar på mycket nära håll.
 • Möjlighet att fotografera varg och järv. 
 • Fyra nätter i gömslen.
 • Flera olika gömslen med varierande omgivningar. 
 • Föredrag och bildbearbetning med Roger Brendhagen.
 • Bildgenomgångar och konstruktiv bildkriktik.

Foto- Roger Brendhagen-14.jpg

DESTINATION 

I gränslandet mellan Finland och Ryssland ligger Kuikka Base Camp. Området är ett av de bästa i världen för att fotografera brunbjörnar men här finns också vargar och järv. Du fotograferar från gömslen belägna endast några hundra meter från den ryska gränsen i varierande omgivningar vilket ger många olika bildmöjligheter.

Det finns även goda möjligheter att se allt från älgar, renar, bävrar till olika fåglar som örnar, hökar och ugglor.

Mer information om Kuikka Base Camp och gömslena hittar du längre ner i programmet.

PROGRAM - 3-7 AUGUSTI 

Transport till norra Finland på egen hand. Mer information om hur du tar dig till Kuikka hittar du nedan under rubriken ”Transport”.

DAG 1, (3/8) – ANKOMST TILL KUIKKA
Under eftermiddagen sker samling i base camp Kuikka där vi möts av Roger Brendhagen och vår färgstarke finske värd, fotografen Lassi Rautiainen. Vi inleder våra dagar tillsammans med ett inspirerande föredrag av Roger som visar bilder från det björnrika område där vi kommer att spendera de närmaste dygnen samt ge tips och råd inför vår första fotosession.

Efter middagen beger vi oss ut till våra gömslen. Härifrån spanar vi med förväntan och spänning ut över de vackra omgivningarna som bildar ingenmansland mellan Finland och Ryssland. Plötsligt som från ingenstans står den där framför oss, den mäktiga brunbjörnen. Med våra kameror följer vi när den i det mjuka kvällsljuset rör i den orörda naturen och ger oss fantastiska fotomöjligheter. (M)

Foto- Roger Brendhagen-5.jpg

Foto- Roger Brendhagen-7.jpg

DAG 2-4, (4-6/8) – BJÖRN OCH VARGFOTOGRAFERING
Efter en natt med många fotomöjligheter återvänder vi till Base camp för några timmars vila. Under dagarna kommer vi att arbeta med bildredigering och Roger kommer visa hur vi får ut det mesta av våra bilder i redigerings programmet. Vi kommer även att lyssna på föredrag och ha gemensamma bildgenomgångar där Roger ger konstruktiv och utvecklande kritik på våra bilder.

Med nya kunskaper beger vi oss efter middagen tillbaka till våra gömslen för nya fotomöjligheter. Förutom björn får vi med lite tur även fotografera någon av områdets vargar och järvar. Under våra sessioner ute i fält kommer vi att flytta mellan olika gömslen vilka bjuder på olika omgivningar, från våtmarker till skogspartier. Roger rotera mellan gömslena för att kunna ge personlig handledning för att du på bästa sätt ska utvecklas som fotograf. (F, L, M)

DAG 5, (7/8) – HEMRESA
Åter i Kuikka på morgonen lagom för frukost. Efter frukost utser Rogers Resans resas bild som går vidare till finalen i Zoom stora fototävling ”Årets bild”. Härefter ske hemresa på egen hand. (F)

 

FOTOGRAF 

Resan leds av naturfotofotografen och Nikon ambassadören Roger Brendhagen. Läs mer om Roger här. 

BOENDE & GÖMSLEN 

KUIKKA BASE CAMP

Baslägret i Kuikka är före detta skogsarbetarstugor belägna på en udde vid Kuikka sjön, mycket nära gränsen till Ryssland. Det finns sju rum för med kabinsängar. Det finns inget rinnande vatten i rummen och inte heller toalett och dusch. I huvudbyggnaden där middagen serveras och där även vi även håller bildbearbetningen finns det Wi-Fi. I anslutning till huvudbyggnaden finns det tre toaletter och fyra duschar, en strandbastu med en vedspis och en rökbastu.

GÖMSLEN

Alla 14 gömslen är lite olika, en del är ganska stora med plats för upp till fem personer och andra är små och avsedd för individuell fotografering eller filmning. Inget stativ behövs eftersom det finns färdiga fästen för kameror. Framför kameran finns en öppning i tyget, där du sticker ut ditt objektiv. Man tillbringar hela nätterna i gömslena där man sover på mjuka skumgummimadrasser (liggunderlag behövs ej). Förslagsvis sover den ene medan den andre håller vakt, och så turas man om.

PRIS 

Pris per person: SEK 16 995:-

Priset inkluderar:

 • Boende i flerbäddsrum på Kuikka base camp.
 • Måltider enligt program (F=Frukost, L=Lunch, M=Middag).
 • Fotografering från gömsle enligt program.
 • Transporter till och från gömslen.
 • Medverkan av Roger Brendhagen under hela workshopen.
 • Diverse föredrag och workshops med Roger Brendhagen.
 • Lokala skatter.
 • Färdhandlingar och reseinformation inför resan..

Priset inkluderar ej:

 • Flyg till Kajaani.
 • Enkelrum. SEK 3 300:-. OBS! Det finns endast två enkelrum.
 • Transport från Kajaani till Kuikka betalas på plats.
 • Kostnader av personlig karaktär, som måltidsdryck etc.
 • Avbeställningsskydd/ reseförsäkring, för mer information, se vår webb under ”Övrigt”.

TRANSPORT

Transport till Kuikka sker på egen hand. Antingen med båt till Helsingfors och sedan med bil till baslägret i Kuikka eller med flyg via Helsingfors till Kajanni. Du bör inte ankomma Kuikka senare än 14.00 den 3/8 och inte boka hemresa tidigare än 12.30 den 7/8.

Önskar du hjälp med transport från flygplatsen till baslägret arrangerar Lassi Rautiainen med taxitransport. Exakt kostnad beror på antalet personer som vill ha transfer. Exakt busskostanden meddelas när vi vet exakt antal. Transfern betales direkt till Lassi Rautiainen vid ankomst. OBS! Taxitransport är mycket dyrt varför vi rekommenderar egen bil och/eller samåkning från Sverige.

Då många föredrar att boka transporten på egen hand har vi valt att inte inkludera denna i priset. Om du önskar bokning av flyg hjälper vi mer än gärna till med detta. Du är välkommen att ringa oss på telefon +46 470 466 40 eller meddela detta när du gör bokningen.

FAKTA

Målgrupp: Fotografer intresserade av djur- och naturfotografering.

Min/max antal: 8/15

Kalkylkurs: Euro 10,90 (per den 1/11 2022)

Övrigt: För mer information om Zoom Fotoresor, leveransvillkor etc. se vår webb under Övrigt.

KAMERAUTRUSTNING

 • Din digitalkameraTeleobjektiv helst upp till 500 mm.
 • Teleconverter.
 • 70-200 mm.
 • Vidvinkel, exempelvis 24-70 mm.
 • En- eller trebensstativ.
 • En dator med Photoshop eller Lightroom.
 • Extra batterier, laddare etc.

BOKNING - BJÖRN & VARG 

Du bokar resan/kursen genom att fylla i nedan formulär. Om du önskar reseförsäkring eller avbeställning skydd ange detta under övrigt.Om du har några frågor om resan/kursen ring oss på +46(0)470-466 40 eller maila info@zoomfotoresor.se

 När du fyllt i din bokning ska du få en bekräftele skickad på mail. Får ni inte det ber vi er kolla er skräppost eller kontakta oss så ska vi undersöka vad som hänt.