LAND: Kambodja FOTO: Rese, kultur, dokumentär   LÄNGD: 8 dagar DATUM: 10-17/11 2024 DELTAGARE: 8-12  

"Följ med mig till Kambodja, ett land med en spännande kultur, vackra tempel, vänliga människor och fantastiska fotomöjligheter. Här har jag bland annat fotograferat ett stort uppslag för tidningen Lonely Planet."
Philip Lee Harvey

Ta chansen och följ med Philip Lee Harvey, utnämnd till världens främsta resefotograf, till Kambodja och upplev en plats fylld med historia, tempel, flytande små byar och ett myllrande stadsliv. Sammantaget ger detta fantastiska fotomöjligheter.

När vi besöker Angkor, ett av världens mest omtalade och vackra tempelkomplex, får du utforska och fotografera vackra tempelruiner som bjuder in till bildskapande fotomöjligheter bakom nästan varje hörn. Addera till munkarna i sina orangea dräkter och du får den där spännande färgklicken bland den grå tempelstenen. Philip kommer att visa dig hur du ska tänka för att skapa bilder som sticker ut i mängden på en plats som fotograferats tusentals gånger. Efter några dagar bland tempel, stenkarvningar och munkar väntar nya men minst lika spännande fotomöjligheter. Vid Tonle Sap fotograferar vi i en flytande by och du får möjlighet till en fotografisk inblick i vardagslivet som ofta kretsar kring fiske och skörd. Vi kommer även att åka ut på landsbygden för att fotografera när bönderna skördar på risfälten samt vandra runt med våra kameror bland marknader, matvagnar och ett myllrande folklivet inne i Siem Reap.

Philip kommer under dagarna visa hur du kan skapar intressanta bilder där det abstrakta och det vi lämnar utanför bilden kan vara minst lika intressant som en närbild på en munk. Han kommer också lära dig förstå bildkomposition och hur du kan förenkla dina kompositioner så att de blir mer tilltalande för betraktaren.  När vi inte fotograferar lyssnar vi till inspirerande föredrag och har konstruktiva diskussioner kring de bilder och ögonblick vi fångar under denna fantastiska resa.

Detta är en resa för dig som vill utveckla ditt fotograferande samtidigt som det ska få dig att tänka komposition på ett sätt som de stora bildbyråerna och resemagasinen eftersöker.

RESANS HÖJDPUNKTER

 • Medverkan av världsfotografen Philip Lee Harvey under resan.
 • Många spektakulära tempel bland annat i ruinstaden Angkor.
 • Det vackra templet Angkor Wat.
 • Bayon, en tempelruin där fimen Tomb Raider spelades in.
 • Flytande byar vid sjön Tonle Sap.
 • Klosterbesök där vi fotograferar munkarna.
 • Banteay Srei, ett hinduiskt tempel.
 • Nationalparken Phnom Kulen.
 • Vackra vattenfall.
 • Fotografera livet i byar och på marknader.
 • Kvällsmarknaden och kvällslivet i Siem Reap.
 • Lär dig hur du planerar en fotografering och skapar mood boards.
 • Lär dig hur du i berättande bilder skildrar en plats.
 • Utmanande fotouppgifter och konstruktiv bildkritik.

 

image.jpeg

DESTINATION 

Kambodja är ett land med många gånger mörk historia. De mycket mörka åren under Pol Pot-regimen på 1970-talet då Khmer Rouge genomförde de mest blodiga folkmord som begåtts under modern tid och kostade en fjärdedel av befolkningen livet. Sedan dess har Kambodja repat sig och ser nu mycket ljust på framtiden. Kambodja, med sina 16 miljoner invånare, är beläget vid Thailandviken och bjuder på ett underbart klimat, vacker natur, vänliga människor och spännande sevärdheter. 

Kambodja-10.jpg

Staden Siem Reap är belägen i norra Kambodja, och är den administrativa huvudorten för provinsen Siem Reap. Den är Kambodjas näst största stad med närmare 200 000 invånare. Staden är mest känd för den närliggande ruinstaden Angkor som står för stadens främsta näring, nämligen turism. Strax utanför Siem Reap ligger det ikoniska tempelområdet Angkor, stort som 285 fotbollsplaner. Tempelområdet och det mest kända templet Angkor Wat finns med på UNESCOs världsarvslista och är Kambodjas största sevärdhet. Templen i Angkor Wat byggdes under 1100-talet och var då tänkt att bli huvudstaden i landet. När du vandrar omkring och beskådar templen kommer du att kunna känna av historien och händelserna som har utspelat sig där.

Kambodja-5.jpg

PROGRAM 10-17/11  2024

DAG 1, (10/11) – ANKOMST & KVÄLLSFOTOGRAFERING
Under dagen ankommer du till Siem Reap följt av transfer till förstklassiga och centralt belägna Memoire d’Angkor Boutique Hotel. Efter incheckning finns det tid för lite vila innan du på kvällen möts upp av Philip Lee Harvey och en värd från Zoom Fotoresor. Som en inledning på vårt besök i Kambodja kommer vi att ta en promenad i centrala Siem Reap, vilket blir ett perfekt tillfälle att lära känna staden samt för lite street-fotografering som en uppvärmning för vårt kommande fotoäventyr. Kvällen avslutas med en härlig välkomstmiddag och en första smak på kambodjanska köket. (M)

KH_PLH_A0084-scaled.jpg

DAG 2-3, (11-12) – ANGKOR WAT FOTOGRAFERING
De kommande dagarna lämnar vi hotellet innan soluppgång för att kunna fånga det mjuka morgonljuset vid ruinstaden Angkor. Tillsammans med Philip och vår kunniga lokala guide kommer vi att besöka och fotografera flera tempel i ruinstaden Angkor där Philip bland annat har fotograferat för Lonely Planet. Det mest berömda templet inom detta stora tempelområde är Angkor Wat men här finns också många minst lika intressanta platser, bland annat Bayon, en vacker tempelruin som byggdes på 1200-talet. När vi vandrar runt bland de vackra byggnaderna infinner sig en nästintill mystisk känsla och det är lätt att förstå varför man valde att spela in delar av Tomb Raider-filmen just här. Motiven finns överallt, från de storslagna tempelväggarna vid Ta Phrom där bomullsträdens massiva stammar omsluter sandstenen i väggarna till de vackra detaljrika skulpturerna som smyckar omgivningarna. Under dagarna i Angkor kommer vi också att besöka ett kloster och få möjlighet att fotografera när munkarna gör sig redo för morgonbönen.

KH_PLH_A0006-scaled.jpg

Med alla dessa motiv framför oss kommer Philip att lära dig hur du ska dokumentera en plats för att skapa intresse hos betraktaren och få en röd tråd i ditt fotografiska berättande. Philip är känd för sitt sätt att använda ljuset och kommer att visa hur man kan använda sig av ljus för att skapa varierande bilder och bilder som förmedlar olika känslor till betraktaren. Det kommer att finnas gott om tid för personlig handledning och då Philip finns med under alla våra fotosessioner får vi en unik inblick i hur en av världens främsta resefotografer tänker i sitt bildskapande. Middag dag tre är på egen hand. (F, L, M)

Kambodja-43.jpg

 DAG 4-5, (13-14/11) – FLYTANDE BYAR OCH FISKARE
Dag fyra och fem på resan tar vi oss till utkanten av Siem Reap till Tonle Sap Great Lake. Denna stora sjö är vad som finns kvar av havsviken vid en landhöjning för 5 000 år sedan. För invånarna i Kambodja är Tonle Sap lika viktig som Nilen är för Egypten, en källa till liv. Med båt utforskar vi sjön som under monsunen fördubblas i storlek. Vi fortsätter bygga en fotografisk berättelse fast med helt andra motiv och fotografiska ingredienser. Under vårt besök vid en flytande by får vi en inblick i det vardagliga livet. Här lockas vi av fiskarna i sina små träbåtar, de flytande husen, de små butikerna, damer som kokar mat och små detaljer som bygger helheten.

KH_PLH_A0159-scaled.jpg

Under dagarna fylls våra minneskort även med bilder från lokala marknader, hus och barer från den koloniala tiden och mycket mer. Varje plats har en historia att berätta och tillsammans med Philip utforskar vi hur vi på olika sätt kan berätta denna historia med bilder. Det är inte alltid den mest uppenbara kompositionen som är den mest intressanta utan Philip får dig att upptäcka att det abstrakta och det vi lämnar utanför bilden kan den bli minst lika intressant som en närbild.

När vi inte utforskar med våra kameror kommer vi att arbeta med bildbearbetning, ha konstruktiva diskussioner kring de bilder vi tar och lyssna på inspirerande föredrag av Philip om allt från hur man kan arbeta med ljussättning till att hitta sin egen fotografiska stil. Det vi lär oss under föreläsningarna kommer vi sedan att prova på i praktiken.

KH_PLH_A0223-scaled.jpg

Efter ett antal dagar där du fått möjlighet att upptäcka och dokumentera olika delar av den kambodjanska vardagen kommer du inför kvällen dag fyra att få ett fotouppdrag av Philip som du ska utföra på egen hand under kvällen och redovisa nästföljande dag. Middag denna kväll är därför på egen hand. (F, L, M dag 5)

 DAG 6, (15/11) – TEMPEL, STENKARVNING OCH MARKNADER
Vårt huvudmål för dagen är Banteay Srei, ett hinduiskt tempel tillägnat Shiva och Parvati. Vi tar med oss all inspiration och fotografiska insikter vi fått från resans första dagar och skapar nya bilder i detta område som förutom en imponerande tempelstruktur också anses ha några av världens vackraste stenkarvningar. Vi kommer också att göra spontana fotostopp när vi ser något som fångar vårt intresse. Vid ett av dagens stopp kommer vi att få se och fotografera när man framställer silke enligt traditionella metoder. Kvällen för egna aktiviteter. Middag på egen hand. (F, L)

Kambodja-35.jpg

 DAG 7, (16/11) – PHNOM KULEN, MOUMENT OCH VATTENFALL
Vår sista heldag tillsammans beger vi oss till Phnom Kulen National Park med sitt heliga berg och sina vattenfall. Detta är grönskande park som kommer bjuda på varierande fotomöjligheter. Vi kommer bland annat att besöka en åtta meter hög staty av Buddha. V besöker även ”River of One Thousand Lingas” och fotograferar ett vackert vattenfall och för den som vill finns det möjlighet ta ett svalkande dopp.

Under sista kvällen av vårt fantastiska äventyr äter vi en gemensam avslutningsmiddag och sammanfattar alla de upplevelser och minnen för livet som vi tar med oss hem. I samband med avslutningsmiddagen kommer Philip att utse ”Resans bild” vilken går vidare till finalen i tävlingen ”Årets bild 2024”. (F, L, M)

Kambodja-41.jpg

DAG 8, (17/11) – HEMRESA
Idag är det dags att avsluta vår resa och efter transfer till flygplatsen väntar transfer mot Sverige på egen hand. (F)

FOTOGRAF 

Brittiska Philip Lee Harvey klassas som en av världens 150 främsta reklamfotografer och har under sin karriär fotograferat i 120 länder på uppdrag som har tagit honom från Antarktis till Sahara öknen. Som internationell reklam- och resefotograf har han fotograferat för kunder så som British Airways, Patek Philippe, Interncontinental Hotels, Lonley Planet, HSBC och många fler. Hyllad för sin grafiska kvalité, ljussättning och komposition har Philips bilder gett honom många utmärkelser, inklusive det prestigefyllda ”Travel Photographer of the Year”.

BOENDE 

http://www.memoiredangkor.com/

PRIS & FAKTA 

Pris per person: SEK 29 500:-

Priset inkluderar:

 • Boende i del i dubbelrum på angivet förstaklass hotell.
 • Transporter enligt program.
 • Fotoaktiviteter enligt program.
 • Måltider enligt program (F = Frukost, L = Lunch, M = Middag).
 • Medverkan av Philip Lee Harvey under resan.
 • Workshops med Philip Lee Harvey under resan.
 • Hotell- och andra lokala skatter.
 • Färdhandlingar och reseinformation innan resan.

Priset inkluderar ej:

 • Flyg till Kambodja.
 • Enkelrumstillägg: SEK 4.900:-
 • Middag dag 4 och 6.
 • Visum till Kambodja.
 • Kostnader av personlig karaktär som måltidsdryck etc.
 • Avbeställningsskydd/reseförsäkring, för mer information, se vår webb under ”Övrigt”.

 

TRANSPORT

Flyg till Siem Reap i Kambodja på egen hand. Du bör vara på hotellet i Siem Reap senast vid ca kl. 17.00 den 10/11. Hemresan kan ske när som helst den 17/11.

Om du/ni önskar hjälp med att boka flyg bistår vi mer än gärna med detta. Du är välkommen att ringa oss på telefon +46 470 466 40, maila oss på info@zoomfotoresor.se eller meddela detta när du gör bokningen.

FAKTA

Målgrupp: Fotografer intresserade av att utveckla sina kunskaper i rese- och dokumentärfotografering.

Min/max antal: 8/12 personer.

Språk: Engelska.

Övrigt: För mer information om Zoom Fotoresor, leveransvillkor etc. se vår webb under ”Övrigt”.

Kalkylkurs: USD 9,95 (per den 14/11 2023).

KAMERAUTRUSTNING

 • Din kamera.
 • Ett objektiv typ 24-70mm eller liknande.
 • Ett objektiv typ 70-200mm eller liknande.
 • En laptop med Photoshop eller Lightroom.
 • Extra batterier, laddare, minneskort etc.

 

BOKNING - THE BEST OF CAMBODIA 

Du bokar resan genom att fylla i nedan formulär. Om du önskar reseförsäkring eller avbeställning skydd ange detta under övrigt.

Om du har några frågor om resan/kursen ring oss på +46(0)470-466 40 eller maila info@zoomfotoresor.se

 När du fyllt i din bokning ska du få en bekräftele skickad på mail. Får ni inte det ber vi er kolla er skräppost eller kontakta oss så ska vi undersöka vad som hänt.