LAND: England FOTO: Street RESELÄNGD: 4 dagar   DATUM: 23-26/5 2024 DELTAGARE: 8-12  

Följ med Sveriges främste street-fotograf, Mats Alfredsson, till London, hans favoritplats när det gäller street-foto.

Under Mats ledning får du möjlighet att upptäcka och dokumentera mångmiljonstaden Londons många olika skepnader och några av Mats favoritområden. Följ med till ett London bortom de ”traditionella turistfällorna”. Till fots och med hjälp av tunnelbana upptäcker vi nya miljöer och människor. Denna ”Photo Walk” utgår från centrala London och vidare ut till de östra stadsdelarna. Det blir också ett besök till det ytterst trendiga Shoreditch med sin gatukonst och sprudlande kreativitet där det vimlar av caféer, pubar, gallerier och hippa människor. Strax intill ligger Hoxton med miljöer och människor som inspirerar oss att ta fotograferandet till nya höjder. Vi besöker även Camden Market med sina marknader och spännande folkliv.

Detta och mycket mer kommer bli ett minne för livet. Med hjälp av Mats Alfredssons expertråd kommer du att ges många möjligheter till otroliga bilder. Så ta chansen och följ med Mats till London, ett paradis för street-fotografer.

RESANS HÖJDPUNKTER

 • Shoreditch med sin kreativitet och gatukonst
 • Shoreditchs pubar, caféer och trendiga livsstil.
 • Hoxtons miljö och människor.
 • Camden Market med fascinerande marknader.
 • Londons spännande folkliv.
 • Internationella trender inom street-fotografering.
 • Medverkan av Mats Alfredsson under resan.
 • Föreläsning om street-fotografering.
 • Bildredigering och utvärdering av dina egna bilder.

image.jpeg

LONDON 


London är en världsmetropol med en unik puls och karaktär, formad av sina ikoniska landmärken. Londonborna är stolta över sin anrika historia och här blandas det typiskt, brittiskt traditionella med internationella influenser. Det är kanske just dessa kontraster som gör staden så spännande. Här finns en mix av förflutet och framtid, av lågmäld charm och kaxig glamour, av skyskrapor som skjuter upp som svampar medan taxibilarna fortfarande ser ut som om de kommit utkörande ur en gammal Hitchcockfilm. Man har ett parlament med en överklass i House of Lords och beefeater-vakter vid Tower Bridge samtidigt som de multikulturella delarna av östra London visar upp de senaste ungdomstrenderna och den bästa, trendiga secondhands-hoppingen. Att en stor del av invånarna är födda utanför EU bidrar naturligtvis även det till denna smältdegel av kultur, konst, mode och mat.

London-streetfoto-20.jpeg

SHOREDITCH
Shoreditch, som är en av Londons östra stadsdelar, har under de senaste åren genomgått en stor transformation. Sedan 1700-talet har den fattiga arbetarklassen bott här, sida vid sida med kriminalitet och prostitution. Under 80-talet började något nytt att hända. En del av alla de artister som valt att bo här, främst på grund av den låga hyran, slog igenom. Plötsligt fick modeskapare, konstnärer och andra av Londons mer bohemiska population upp ögonen för området och strömmade till.

Idag är Shoreditch trendigare än någonsin och området har blivit ett självklart val för alla som sysslar med mode eller konst. De gamla lagerlokalerna i tegel har förvandlats till interaktiva konstgallerier och ett oändligt antal byggnader har fungerat som taveldukar åt bland andra graffitti-konstnären Banksy. De coola designbutikerna mixas med internationella matmarknader samtidigt som gatumusikanter ramar in upplevelsen i sköna toner.

London-streetfoto-2.jpeg

 HOXTON
Tillsammans med Shoreditch är detta en del av det historiska East End. Både Shoreditch och Hoxton har genomgått stora transformationer. Efter andra världskriget tog industrialiseringen över och slog ut små butiker och näringsidkare. Under senare delen av 80-talet flyttade konstnärerna in och med det kom även olika typer av kreativa företag, tidskrifter och IT-bolag. I slutet av 90-talet hade de boende i området en egen stil och kunde ofta kännas igen på sina lite annorlunda modekläder. Under början av 2000-talet satte man den trendiga frisyren ”Hoxton Fin” på kartan. Om de södra delarna utgörs av trendiga secondhandbutiker och gallerier så består Hoxtons norra delar av bostadsområden.

CAMDEN MARKET
Camden Market är en av Londons populäraste turistattraktioner med cirka 300 000 besökare varje helg. Marknaden har gamla anor som handelsplats men Camden Market, som den ser ut idag, har funnits i mer än 30 år. Här har vi tre marknader i en, Buck Street Market, Camden Lock Market och Stables Market som alla har vuxit och sträcker sig från Camden Town station till Chalk Farm station. Två stora bränder har härjat här genom åren men marknaden har byggts upp igen och fortsätter att transformeras och anpassa sig till utvecklingen. Förutom mode, second hand, hantverk och en skön blandning av människor från världens alla hörn finner man bra och prisvärd mat som man förslagsvis kan sitta och äta nere vid kanalen på Lock Market.

London-streetfoto-18.jpeg

PROGRAM 23-26/5 2024

Under resan kommer Mats Alfredsson att hålla föredrag, ge tips och råd samt på kvällarna hjälpa till med bildbearbetning och bildutvärdering. Exakta dagar och tider är helt beroende på hur mycket tid som läggs på fotografering. Mats kommer självklart att vara med ute på all fotografering för tips och råd.

DAG 1, (23/5) – VÄLKOMMEN TILL LONDON
Samling efter lunch på vårt boende The International Hotel i London. Här möts du av Mats Alfredsson och en resevärd från Zoom Fotoresor. För att få den där riktiga Londonkänslan inleder vi vår vistelse med ett besök på genuin engelsk pub där Mats kommer att berätta mer om de kommande dagarna samt ge en del inledande tips och råd om vad du bör tänka på när vi beger oss ut i Londons gatuliv för vårt första street-fotopass. Åter på hotellet blir det en stund på egen hand innan det är dags för gemensam välkomstmiddag på en trevlig restaurang. (M)

London-streetfoto-26.jpeg

DAG 2, (24/5) – STREETFOTO
Vi inleder dagen med att prata igenom gårdagens upplevelser och arbeta med efterbearbetning. Därefter kommer vi en av dagarna att bege oss till Camden Market för att uppleva dess sprudlande folkliv. Här samlas människor med olika bakgrund och trängs i myllret till dånande musik och dofter av mat från världens alla hörn. I marknadsstånden kan man köpa allt från udda kläder och musik till hantverk och second hand. Detta och mycket annat gör Camden Market till en perfekt plats för street-fotografering. Lunch på egen hand.

Under dagen kommer Mats bland annat att dela ut uppgifter för att utmana din kreativitet och få dig att leverera fantastiska street-foto bilder. Fredagens program kommer att avslutas med att Mats delar ut en fotouppgift för kvällen som ska redovisas nästföljande morgon. Middag på egen hand. (F)

London-streetfoto-22.jpeg

DAG 3, (25/5) – STREETFOTO
Denna dag beger vi oss till Londons coolaste områden, Shoreditch och Hoxton, belägna i East End. Här mixas gatukonst i världsklass och designerbutiker med mat från hela världen och riktigt bra marknader. Brick Lane Market med lokala råvaror, vintagekläder och fantastisk ”Street Food”, Columbia Road Flower Market där man bland annat säljer allt från vackra tulpaner till gigantiska träd, Whitechapel Market med mat, kryddor och frukt från hela världen och Sunday Upmarket där man både kan fynda det mesta från vinylskivor till tavlor och prova på god internationell mat. Detta gör Shoreditch och Hoxton till de perfekta platserna för street-fotografering. Lunch på egen hand.

På kvällen kommer vi att fotografera i Londons West End, i området kring Leicester Square och Piccadilly Circus. Vi avslutar med en gemensam avslutningsmiddag i Londons berömda Chinatown. (F, M)

London-streetfoto-25.jpeg

 DAG 4, (26/5) – STREETFOTO OCH RESANS BILD
Efter frukost blir det några timmars fri fotografering, tillsammans eller i grupp. Efter lunchen får vi möjlighet att prata om allt vi upplevt de senaste dagarna och avsluta med bildredigering. Härefter är det dags för Mats att utse ”Resans bild” som går vidare till finalen i Zooms tävling ”Årets bild 2024”. Transport till flygplatsen och flyg vidare hem på egen hand. (F)

FOTOGRAF 

Mats Alfredsson är en av Sveriges mest kända street-fotografer. Han är sedan 13 år tillbaka djupt involverad i gatufotograferandets utveckling både i Sverige och internationellt och har drivit workshops och arrangerat street-fotoresor till städer som London, Berlin, Amsterdam, Lissabon och Chicago.

Mats är en av upphovsmännen till de stora fotopromenaderna i Göteborg med över 200 deltagare. Han har gjort ett flertal utställningar i såväl Sverige som USA och gav 2015 ut boken ”Chicago Streetwalk”.

HOTELL 

https://www.britanniahotels.com/hotels/the-international-hotel

 

PRIS & FAKTA 

ris per person: SEK 14 850:-

Priset inkluderar:

 • Boende i del i dubbelrum på presenterat hotell.
 • Måltider enligt program.
 • Alla streetfotoaktiviteter enligt program.
 • Medverkan av Mats Alfredsson under hela resan.
 • Föredrag av Mats Alfredsson under resan.
 • Bildredigering och bildkritik med Mats Alfredsson.
 • Svensk värd från Zoom Fotoresor.
 • Praktisk reseinformation innan resan.
 • Lokala hotell- och andra skatter.

 

Priset inkluderar ej:

 • Flyg till London.
 • Enkelrumstillägg. Kronor 4 500:-
 • Luncher samt middag fredag.
 • Avbeställningsskydd och reseförsäkring. För information se vår webb under ”Övrigt”.
 • Alla kostnader av personlig karaktär som dryck etc.

 

TRANSPORT

Du bör inte ankomma till London senare är kl.11.00 den 23/5 och inte boka hemresa tidigare än ca. kl. 18.00 den 26/15.

Om du/ni önskar bokning av flyg till London eller hjälp med att boka extranätter kan du maila oss på info@zoomfotoresor.se, ringa oss på telefon +46 470 466 40 eller skriva in det i bokningsformuläret.

FAKTA

Målgrupp: Fotografer som är intresserade av att utveckla sina kunskaper i street-fotografering.

Språk: Svenska, engelska.

Min/max antal: 8/14.

Kalkylkurs: Pund 13.42 (Per den 24/10 2023)

Övrigt: För mer information om Zoom Fotoresor, leveransvillkor etc. se vår webb under ”Övrigt”.

KAMERAUTRUSTNING

 • Din digitalkamera.
 • Vidvinkel/normalzoomar från 16-70 mm, eller fast optik upp till 200 mm
 • En laptop med Photoshop CS eller Lightroom.
 • Extra batterier och minneskort.

 

BOKNING - STREETS OF LONDON 

Du bokar resan genom att fylla i nedan formulär. Om du önskar reseförsäkring eller avbeställning skydd ange detta under övrigt.

Om du har några frågor om resan/kursen ring oss på +46(0)470-466 40 eller maila info@zoomfotoresor.se

 När du fyllt i din bokning ska du få en bekräftele skickad på mail. Får ni inte det ber vi er kolla er skräppost eller kontakta oss så ska vi undersöka vad som hänt.