Skärmavbild 2021-09-27 kl. 13.55.14.png 

LAND: Island  FOTO: Landskap  LÄNGD: 6 dagar  DATUM: 9-14 september 2023  DELTAGARE: 8-12  

 Följ med i en av världens främsta landskapsfotografer, Hans Strand till hans favoritplats – Island och fotografera några av Island vackraste platser.

Hans Strand, Sveriges internationellt mest kände landskapsfotograf, har fotograferat på Island i över tjugo år och tagit många av sina ikoniska och mest kända bilder härifrån. På denna fotoresa tar Hans dig med till några av sina absoluta favoritplatser där du får chansen att fotografera allt från djupa dramatiska dalar till vilda vattenfall och sovande vulkaner. Under redan besöker vi några av Islands vackraste och mest spektakulära platser bland annat i området kring Landmanalagur. Ta därför chansen och följ med Hans Strand till Island, Europas kanske bästa land för en landskapsfotograf.RESANS HÖJDPUNKTER

 • Landskapsfotografering tillsammans med Hans Strand.
 • Besök många av Hans favoritplatser.
 • Landmanalagur, Islands kanske vackraste plats.
 • Den stora issjön Jökulsarlón.
 • Lavastranden framför Jökulsarlón med sina isberg.
 • Veiðivötn med sitt vulkanlandskap, sjöar och våtmarker.
 • Världens största lavafält Eldhraun.
 • Islands tredje högsta vattenfall, Háifoss.
 • Det sagolika landskapet vid Gjáin.
 • Fotohandledning och föredrag av Hans Strand.

island-hafoss.jpg

ISLAND

Island är sprutande gejsrar, varma källor, vackra glaciärer, mäktiga vulkaner och magnifika vattenfall. Den vilda och säregna naturen är Islands största turistattraktion och en landskaps-fotografs dröm. Anledningen till detta är att Island ligger rakt över den mitt-atlantiska ryggen, en lång sprickbildning i havet där glödande lava lätt kan tränga upp ur jordens inre. På Island finns inte mindre än ett 30-tal aktiva vulkaner och flera hundra som inte är aktiva längre. Detta har bland annat skapat heta källor där vatten värms upp av den vulkaniska aktiviteten långt ner i marken. Många av Islands vulkaner är mycket aktiva och har med jämna mellanrum stora och förödande utbrott. Detta i kombi-nation med ett antal glaciärer och många spektakulära vattenfall gör Island inte bara vackert utan även både skrämmande och på samma gång fascinerande.

PROGRAM 9-14 SEPTEMBER 2023

OBS! Då vädret på Island är mycket omväxlande kan dags-programmet kastas om all för att du ska få de bästa foto-möjligheterna under resan.

DAG 1 (9/9)  – VÄLKOMMEN TILL ISLAND
Vid lunchtid samlas vi på flygplatsen där vi hälsas välkomna av Hans Strand och Florian Varnecke. Vår resa börjar vid det sagolika landskapet vid Gjáin. I denna pittoreska ravin får vi möjlighet att fotografera små vattenfall i lummig grönska. Bland strömmande vatten experimenterar vi och testar oss fram med olika slutartider för att skapa effektfulla bilder. Från det lilla landskapet fortsätter vi vårt fotografiska äventyr vid Islands tredje högsta vattenfall, Háifoss, beläget i en mäktig ravin. Under Hans ledning testar vi olika fotografiska utsnitt och kompositioner på det över 122 meter höga fallet. Vi avslutar vår första dag tillsammans med att checka in på hotell Highland Center Hrauneyjar där vi kommer att bo i två nätter. På kvällen serveras en gemensam välkomstmiddag. (M)

Program-1.jpg

DAG 2 (10/9) – LANDMANNALAUGAR

Dagens stora upplevelse blir turen till Landmannalaugar i Fjallabak Nature Reserve och dess dramatiska landskap som domineras av färgstarka berg i nyanser av grått, orange, gult och grönt. När vi vandrar ut genom lavafältet till fumarolerna vid foten av vulkanen Brennisteinsalda känns det som att vi har hamnat på en annan planet med ångor som stiger upp från marken och sveper över det sten täckta landskapet. Landmannalaugar är en av Islands vackraste platser och ett himmelrike för landskapsfotografer. Efter middagen har vi en bildgenomgång med konstruktiv bildkritik från Hans. (F, L, M)

DAG 3 (11/9) – FANTASTISKA VATTENFALL OCH JÖKULSARLON

Efter frukost checkar vi ut från hotellet och fortsätter mot sydkusten. Lägst vägen gör vi fotostopp vid några av Island mest kända vattenfall. Det första stoppet blir vid Seljalandsfoss och det närbelägna Gljúfrafoss där du inifrån en grotta får fantastiska bilder när vattnet forsar ut över grottöppningen högt där uppe. Vi stannar även till vid ett av Island andra mycket kända vattenfall, Skogafoss innan vi ankommer till Guesthouse Gerdi där vi på eftermiddagen checkar för två nätter. Efter en tidig middag beger vi oss till Jökulsarlón för kvällsfotografering. Jökulsarlón är en stor issjö med kalvningsis från Breidarmerkurjökull. Sjön har kontakt med havet via ett kort vattendrag som för med sig mindre isberg ut till havet. På havssidan ligger dessa isberg uppspolade på stranden och glänser som kristaller i solnedgången. Platsen har i det närmaste blivit ikonförklarad på grund av sitt unika landskap med is, svart lavasand och havet. Efter den upplevelsen beger vi oss sedan åter till hotellet. (F, L, M)

Program-5-1.jpg

DAG 4 (12/9) – FJALLSARLÓN, FALLSJÖKULL OCH VESTRAHORN
Efter en tidig frukost möter vi soluppgången på lavastranden framför Jökulsarlón och den närliggande issjön Fjallsarlón där vi kommer mycket nära glaciären Fallsjökull med sitt gigantiska isfall. Härefter fortsätter vi längst med kusten till Höfn där en fotosession vid Vestrahorn väntar med sina vidsträckta slätter som täcks av böljande dyner av lavasand täckta med gräs. Landskapet breder ut sig mot de ensamma bergen i horisonten. Hans kommer att visa hur vi arbetar med förgrunder och hur vi ska tänka för att skapa ett djup i bilderna som drar betraktarens öga in i bilden. Har vi vädret med oss får du möjlighet att fotografera bergstopparna insvepta i moln samtidigt som landskapet täcks av ett magiskt ljus. Åter på hotellet serveras middag.

Iceland-2011-Dyrholaey.jpg

DAG 5 (13/9) – FJAÐRÁRGLJÚFUR, REYNISFJARA, DYRHÓLAEY
Efter en tidig frukost och utcheckning inleder vi dagen vid den pittoresk kanjon, Fjaðrárgljúfur där vi får möjlighet att fotografera vattenfall och de dramatiska och mossbevuxna klipporna som brant stupar ner mot floden långt nedanför. Landskapet ändras drastiskt när vi kör vi vidare österut längs kusten genom världens största lavafält Eldhraun, som bildades under vulkanutbrottet vid Laki 1783-84. Här fotograferar vi den synes oändliga och mossbeklädda lavan som breder ut sig mot bergen i horisonten. Vi fortsätter dagen med en fotosession längs kusten, basaltklipporna och den svarta lavastranden vid Reynisfjara där vi får fotografera de fascinerande stenformationerna som omger stranden. Vår sista fotosession på Island bjuder på klippor, branta stup och en milslång lavastrand vid Dyrhólaey, perfekta motiv för fängslande landskapsbilder. Härefter fortsätter vi mot Keflavik och vårt sista hotell för denna gång, Konvin Hotel nära Keflavik Airport. På kvällen blir det en gemensam avslutningsmiddag under vilken Hans och Florian utser ”Resans bild” vilken går vidare till finalen i tävlingen ”Årets bild 2023”. (F, L, M)

DAG 6 (14/9) – HEMFÄRD
Efter frukost sker flyg hem på egenhand. (F)

FOTOGRAF 

Kursens leds av en av Sveriges mest meriterade landskapsfotografer Hans Strand. Läs mer om Hans här

HOTELL 

AIRPORTHOTEL AURORA STAR***

GUESTHOUSE GERDI***

KONVIN HOTEL BY KEFLAVIK AIRPORT***

PRIS 

Pris per person: SEK 28 900:-Priset inkluderar:

 • Samtliga transporter enligt program.
 • Boende med del i dubbelrum på presenterade hotell.
 • Måltider enligt program. (F = Frukost, L = Lunch, M = Middag)
 • Alla fotoaktiviteter enligt program.
 • Medverkan av Hans Strand under hela resan.
 • Föredrag av och bildbearbetning med Hans Strand.
 • Svensk teknisk färdledare från Zoom Fotoresor.
 • Färdhandlingar och praktisk reseinformation innan resan.
 • Lokala hotell- och andra skatter.

Priset inkluderar ej:

 • Flyg till Island.
 • Enkelrumstillägg: SEK 5 900:-
 • Kostnader av personlig karaktär, som måltidsdryck etc.
 • Avbeställningsskydd/reseförsäkring. För mer information, se vår webb under ”Övrigt”.

TRANSPORT 

Flyg till Island på egen hand. Du bör vara på flygplatsen i Keflavik vid ca 11.00 den 9 september. Hemresan kan sker när som helst den 15 september.

Om du/ni önskar hjälp med att boka flyg bistår vi mer än gärna med detta. Du är välkommen att ringa oss på telefon +46 470 466 40, maila oss på info@zoomfotoresor.se eller meddela detta när du gör bokningen.

FAKTA

Målgrupp: Landskaps- och naturfotografer. För att få ut så mycket som möjligt av resan rekommenderar vi viss fotovana.

Min/max antal: 8/12

Språk: Svenska / Engelska

Kalkylkurs:  ISK 0,74 EUR 10,85 (per den 25/11 2022)

Övrigt: För mer information om Zoom Fotoresor, leveransvillkor etc., se under rubriken "Reseinformation".

KAMERAUTRUSTNING

 • Din digitalkamera
 • 70-200 mm.
 • Vidvinkel, exempelvis 24-70 mm
 • En- eller trebensstativ.
 • En dator med Photoshop eller Lightroom.
 • Extra batterier, laddare etc.

BOKNING - THE LAND OF FIRE AND ICE 

Du bokar resan genom att fylla i nedan formulär.  Om du önskar reseförsäkring eller avbeställning skydd ange detta under övrigt.Om du har några frågor om resan/kursen ring oss på +46(0)470-466 40 eller maila info@zoomfotoresor.se

 När du fyllt i din bokning ska du få en bekräftele skickad på mail. Får ni inte det ber vi er kolla er skräppost eller kontakta oss så ska vi undersöka vad som hänt.