Canon EF 100/2,8 USM
En mycket populär macro-optik till Canon EOS. Passar både fullformat och APS-C kameror, där brännvidden motsvarar 160mm med det sistnämnda.
Vi har gjort ett nytt test och använt en mer högupplöst och moderna kamera. Men det kanske mest intressanta är att vi jämfört den med den dyrare Canon EF 100/2,8L IS USM Macro, som ligger i en högre prisklass med bland annat bildstabilisering och vädertätning.
Allmänt
EF 100/2,8 USM känns relativt välgjord med godkänd känsla i fokusringen. Objektivet växer inget på längden vid fokusering som många billigare macro-objektiv gör. Knappen för fokusbegränsningen har två lägen, 0,31m till oändligt, samt 0,48m till oändligt. Autofokus jobbar tyst och snabbt tack vare USM AF-motor. Motljusskydd ingår ej.
Bildkvalité
Mycket bra skärpa redan på största bländare till större del av bilden, och mellan f/5,6 till f/16 blir det rejält skarpt över hela bilden. Bländar man ner ytterligare till f/22 och 32 så gör sig diffraktion som vanligt påmind. Någon kromatisk aberration eller distorsion har vi inte märkt av, och vinjettering förekommer i stort sett bara på full öppning. En synnerligen skarp och välkorrigerad optik.
Mycket lugn och fin bakgrundsoskärpa (bokeh). Motljusegenskaperna är däremot inte det bästa jag stött på bland macro-objektiv, rekommenderar att köpa till motljusskyddet (som tyvärr inte ingår), och undvika fotografera med solen i bild om du vill slippa reflexer och försämrad kontrast.

Bländare f/2,8.

Bländare f/8.

Bländare f/11.

Bländare f/2,8.

Bländare f/16.

Bländare f/2,8.

Klicka på bländartalen för att se bilden i full storlek: f/2,8 | 4 | 5,6 | 8 | 11 | 16 | 22
EF 100/2,8 USM versus EF 100/2,8L IS USM
Det dyrare EF 100/2,8L IS USM inte bara känns, utan också är betydligt mer gediget byggd med bland annat vädertätning och inbyggd bildstabilisering. Förstoringsgraden skala 1:1 är densamma i båda objektiven, vilket betyder i praktiken att minsta möjliga fotograferbara yta är samma som sensorns storlek, alltså 24 x 36mm eller 14,9 x 22,3mm beroende på vilken Canonkamera de används till. Ljud och hastighet vid autofokusering är också likvärdigt.
Bildkvalitetsmässigt är det väldigt marginella skillnader. Det är i princip dött lopp när det gäller kromatisk aberration, vinjettering och distorsion. Skärpemässigt är det heller ingen större skillnad, vissa av testbilderna kan upplevas aningen skarpare med denna optik, och några bättre med den andra, men det handlar mest om var kameran autofokuserade, vilket är svårt att få 100% lika. Rent optiskt är det alltså extremt små skillnader som knappt är synbara för ögat, och bör inte vara någon avgörande orsak om du står och väljer mellan dessa två objektiv. Det som gör det värt att gå upp i pris till EF 100/2,8L IS USM, är att den har stabilisering, är mer robust byggd samt vädertätad, plus ett extra begränsat fokusläge inom macro-området. Om du prioriterar det lägre priset så är detta helt rätt val, och du kan ta precis lika fina bilder som med den dyrare varianten. Räkna dock med att du får använda stativ oftare eftersom denna saknar IS.
Slutsats
Canon EF 100/2,8 USM är ett mycket bra macro-objektiv. Fungerar också utmärkt till andra motivområden än macro, som exempelvis porträtt, natur, landskap, djur, produktfoto etc. Rekommenderas!
Testad av Mats Ylinikka 2014-04-28.