Fotohistoria: Voigtländer Vitessa A

Idag ska vi kika på ett litet mekaniskt underverk. Tryck på avtryckaren så öppnar sig luckorna lite och frammatningspinnen ploppar upp som gubben i lådan. Öppna luckorna lite till och optiken ploppar ut. Mycket ploppade just nu. För att ta bild så tryck ner frammatningspinnen så dras filmen fram och slutaren spänns. När du använt kameran klart så trycker du in optiken och luckorna stängs, tryck sedan ner frammatningspinnen in i kamerahuset igen.

Vi går direkt in på företagets historia som börjar förvånansvärt tidigt. Lite kuriosa är att när Voigtländer släpper sin första kamera 1841 så är den byggd i metall till skillnad från alla andra som byggde i trä.

1756 Johann Christoph Voigtländer i Wien grundar företaget som då tillverkar vetenskapliga instrument.
1795 Johann Christoffs son Johann Friedrich Voigtländer börjar tillverka glasögon och operakikare.
1840 Johann Friedrichs son Peter Voigtländer samarbetar med ungraren Dr Joseph Petzval och skapar den berömda Petzvaloptiken.
1841 Voigtländer släpper sin första kamera.
1849 Företaget flyttar till Braunschweig i Tyskland.
1925 Företaget tas över av Schering Ltd som tillverkade fotokemi och fotomaterial.
1956 Voigtländer säljs till Zeiss Ikon
1972 Voigtländer säljs till Rollei
1982 Rollei faller ihop och namnet Voigtländer köps av tyska Plusfoto.
1997 Namnet Voigtländer köps av tyska Ringfoto och ALFO.
1999 Cosina börjar tillverka både kameror och objektiv med namnet Voigtländer.
2015 Cosina slutar tillverka kameror under namnet Voigtländer men fortsätter att tillverka objektiv.

Fram till Voigtländer såldes till Zeiss Ikon så tillverkade Voigtländer många olika typer av kameror, och några var av yppersta toppklass medan största delen av deras kameror slogs i mellanklassen mot just Zeiss Ikon, och även Kodak. Leica låg över och Agfa strax under. Voigtländer tillverkade objektiv med DKL-fattning till Bessamatic/Ultramatic och Vitessa systemkameror. Eftersom Bessamatic var spegelreflex och Vitessa var en mätsökarkamera så var inte objektiven kompatibla mellan dessa trots att båda använde DKL-fattning. I dag så tillverkar Cosina riktigt fina objektiv under namnet Voigtländer. 

Voigtländer Vitessa fanns i följande versioner:
Vitessa A lanserades 1950 och finns i 5 varianter. 
Vitessa N lanserades 1954 och finns i 2 varianter.
Vitessa L lanserades 1955 och finns i 5 varianter, alla med en okopplad selen ljusmätare.
Vitessa T lanserades 1957 hade ingen lucka, men utbytbar optik.

Voigtländer återanvände Vitessa-namnet 1966-1970 med Vitessa 500 och 1967-1970 med Vitessa 126.

Den kamera du ser på bilden och som vi ska titta på är en VItessa A i version 5. Den är forst i Vitessa-serien med en Synchro-Compur-slutare. De klarar 1/500s - 1s + B. Optiken är en Color-Skopar 50mm f/3,5. Hela kameran andas kvalitet. Den har hög precision på allt och allt känns helt enkelt mycke välbyggt. Kameran bör vara från 1954, och den fungerar fortfarande nu 67 år senare, förutom det klassiska felet med gamla kameror att långtidsverket går segt. 

Fokuseringen sker på kamerahusets baksida via en tumratt. Avstånd och skärpedjup syns på kamerans ovansida. Den frammatningspinne som sticker upp vi användning av kameran gav Vitessa dess smeknamn: "The lighthouse" vilket på svenska då blir fyrtornet. I Tyskland fick den smeknamnet "Scheunentor" vilket betyder ladudörrar och namnet kommer från kamerans optikdörrar som liknar dörrarna på en lada.

Du ser 10 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan. Kameran kommer från vårt museum. En Voigtländer Vitessa A ligger kring 750-1500kr. Andra versioner med 50mm f/2 ligger ofta högre i pris kring 1500kr - 3000kr.

Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

/Thomas