Fotohistoria: Spotmatic

Asahi Pentax Spotmatic. En klassiker. En legend. En del av fotohistorien. Denna kamera fanns i några olika versioner som vi ska gå in på senare. Pentax Spotmatic var det självklara valet för många fotografer under 60- och 70-talen. De tillverkades från 1964 till 1976. Vi kan ändå börja från början så blir det hela mer intressant att läsa. Vi börjar redan 1952.

1952 Asahiflex 1 lanseras. Den var en spegelreflexkamera och hade en lite udda 37mm skruvgänga. 

1954 Asahiflex IIB lanseras, som nu fått en "quick-return mirror mechanism".

1955 Asahiflex IIA lanseras. Udda att den kom efter B-modellen.

1957 Asahi Pentax lanseras, den kallas ofta för Pentax AP. Nu har Pentax äntligen gått över till M42-gänga.

1958 Asahi Pentax K lanseras och största skillnaden är att den fått mikroprismor på mattskivan.

1959 Asahi Pentax S2 lanseras. 

1960 Pentax visar upp Spotmatic på Photokina som världens första kamera med inbyggd ljusmätare som mäter genom objektivet, så kallad TTL-mätning. TTL står för Through The Lens.

1961 Asahi Pentax S3 lanseras och den går att få en en lös ljusmätare som sätts på kamerans topp.

1962 Asahi Pentax SV lanseras. Den har nu fått finesser som en självutlösare och automatisk nollställning av räkneverket när bakstyket öppnas.

1964 Asahi Pentax Spotmatic SP lanseras. Den var då bland de första spegelreflexkamerorna som erbjöd inbyggd ljusmätning som mätte genom objektivet. Kameran var tänkt att ha spotmätning, och det var så den fick sitt namn, men när den lanserades så hade den hastigt fått centrumvägd ljusmätning. Den förändringen ägde rum så sent att det fanns inte tid att ändra dess namn eller dess marknadsföringsmaterial. Alla Spotmatic-kameror använde M42-gänga, en gänga som allmänt kallas för Pentax-gänga. Slutaren klarade 1/1000s - 1s + B. Ljusmätaren aktiverades med en knapp som satt på spegelhusets sida.

1965 Asahi Pentax Spotmatic SL lanseras. En Spotmatic SP utan ljusmätare.

1971 Asahi Pentax Spotmatic II även kallad SPII fick en förbättrad ljusmätare och färbättrad filmtransport. Den fick också en kopplad blixtsko. Filmkänsligheten utökades till 3200 ASA.

1971 Asahi Pentax Spotmatic IIa var tillverkad endast för den amerikanska merknaden och gick under namnet Honeywell Pentax. Den var en SPII med mätare för Honeywell Strobonar blixtar.

1971 Asahi Pentax Electro Spotmatic ES lanseras och blir världens första kamera med tidsautomatik och elektronisk slutare.

1971 Asahi Pentax Spotmatic SP500 lanseras. Samma kamera som Spotmatic SP men utan självutlösare och max 1/500s som snabbaste tid. Nästan. För om du sätter den på det omärkta läget ovanför 1/500s så klarar den faktiskt 1/1000s.

1973 Asahi Pentax Spotmatic F, SPF lanseras. Den kallas normalt Spotmatic F. 

1973 Asahi Pentax Spotmatic SP1000 lanseras, den är en budgetmodell av SP och saknar självutlösare.

1973 Asahi Pentax Electro Spotmatic ES II. Den fått en IC-krets och självutlösare.

Du ser 8 bilder av en Asahi Pentx Spotmatic SP här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan. Kameran kommer från vårt museum.

Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

/Thomas