Fotohistoria: Ricoh TLS 401

Här har vi en intressant kamera. Den var unik för sin tid på vissa funktioner. Den har dubbla sökare. En på baksidan och en på toppen, och med en ratt kan du välja vilken av sökarna du vill använda. Den hade dessutom dubbla ljusmätningssystem, både centrumvägd mätning och spotmätning.

Detta är en kamera som jag helt missat. Ricoh TLS 401 grundar sig på den äldre och betydligt mindre intressanta Ricoh Singlex TLS. Den första Singlex från 1962 hade Nikon F-bajonett och var tillverkad av Mamiya och hade samma kamerakropp som Nikkorex F och Sears SLII. Man tror att när Mamiya slutade tillverka Nikkorex F så sålde de tillverkningslinjen till Ricoh som verkligen ville in på systemkameramarknaden. De senare Singlex-kamerorna hade M42-gänga. Senare när Ricoh övergav Singlex-namnet helt så fick alla Ricohkameror Pentax K-fattning. 

Ricoh TLS 401 hade en Copal Square vertikalt gående fokalplanslutare med metallameller. Den klarade 1/1000s - 1s + B. På kamerans baksida finns en omkopplare mellan A och S vilket A står för Average, dvs genomsnittsmätning, och S för Spotmätning. Ljusmätaren aktiveras på samma sätt som på Pentax Spotmatic, att man trycker ett reglage på spegelhusets sida uppåt.

De flesta konkrenter hade vid denna tid övergett skruvgänga och använde bajonettfattning i stället. Ricoh erbjöd 18 egna objektiv från 21mm till 800mm.

Du ser 12 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan. Kamerorna kommer från vårt museum.

Ricoh TLS 401 fanns i både silver och svart utförande. Ricoh är generellt inte så populära hos samlare oc h det gör att priserna oftast är överkomliga. En TLS 401 ligger idag på 500-1000kr. Den såldes i USA som Sears 

Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

/Thomas