Fotohistoria: Canon F1

Canon F1 är en legend bland yrkesfotografer och är byggd som en stridsvagn.

Vi fortsätter vår veckovisa vandring genom fotohistorien och denna helg möter vi ett riktigt fotoverktyg. I mars 1971 så lanserar Canon sin F1. Helt manuell och helt mekanisk. Ljusmätaren sitter i kamerahuset och inte i den utbytbara sökaren vilket gör att du kan mäta ljuset oavsett sökare du använder. Detta var en stor fördel mot Nikon F2 som var den stora konkurrenten. Canon F1 fanns huvudsakligen i tre versioner:

1971-1975 Canon F-1, en manuell och mekanisk kamera med inbyggd ljusmätare. Det fanns motor med 3 b/s som tillbehör. Den använde 10st AA-batterier.

1972 kom en specialversion: High Speed Motor Drive Camera. Den hade fast halvgenomskinlig spegel. Den använde 20st AA-batterier och klarade hela 9 b/s.

1976 kom en till specialversion, denna gång bara kosmetiskt. Den hade ett emblem "1976 Montreal Olympics".

1978 kom "ODF-1" som står för Olive Drab F-1 som kallas både safari och militär på grund av sin olivgröna färg, denna modell är populär bland samlare.

F1 fanns också i versionen med ingraverat "US Navy" samt en med "U.S. Dept. of Defense"

1976-1980 Canon F-1(n), men som alla ändå refererade till bara F-1. Det är i grunden samma kamera men en hel var uppdaterat, den fick mattskiva E isf A och skillnaden var snittbilden, frammatningsarmen fick ett plastgrepp och fick ett annat redoläge samt en kortare frammatningsrörelse, max ISO ökade från 2000 till 3200, ny bättre spegel, förbättrad återspolningsvev, förbättrad synkkontakt, fjäderbelastad batterikontroll, förbättrad hållare för avtryckaren, fick gummiring runt okularet, filmflikshållare på bakstycket och förenklad dubbelexponering.

1981-1994 Canon New F-1, här kan det bli lite stökigt för denna modell hette New F-1 men blev känd som F-1N. Den ska ha slutat tillcwerkas 1992 men blev officiellt nedlagd 1994. En helt ny och fullt modern kamera då den släpptes. Här kombineras elektronik med mekaniska tider. Sökaren är fortfarande utbytbar, en av sökarna medgav tidsautomatik. Den hade totalt 32 olika mattskivor med 13 olika utseenden. Skillnaden förutom utseendet var att mattskivan styrde vilken typ av ljusmätning du ville ha: genomsnitt, avgränsat område eller spot.

1980 kom en version "1980 Lake Placid"

1983 kom en "50th Anniversary" som var standardmodell men med logon i guld.

Canon levererade några F-1N med fast ALOS 3,5/35 optik till Schweiziska posten.

1984 kom en version "1984 Summer Olympics" som hade OS-loggan och Canons logga i guld.

1984 kom också en "High Speed Motor Drive" som klarade 14 b/s tack vare en fast halvgenomskinlig spegel.

Det fanns också en US Navy-modell som var samma som standardmodellen men med US Navy ingraverat på högra framsidan. Verkar inte vara så högt samlarvärde på dessa då det troligen fanns ganska många, och det fanns även många objektiv som också var märkta US Navy. Det fanns även versioner för "Canadian Forces", och en polisversion med Multanova VR5F. Det fanns en grön variant märkt "US GOVT PROPERTY"

Bilden är från vår egen samling.

Canon F-1, en legendarisk kamera oavsett version. De ligger inte så högt i pris och en i fint skick kan pryda vilken bokhylla som helst.

Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.