Nya rutiner

Vi har tagit upp det tidigare och det har blivit mycket diskussioner kring detta heta ämne - att filma högupplöst och ta ut filmrutor för att använda som bilder istället för att fotografera. Nya kameror med 4K möjliggör detta i hög grad då man får ut bilder med 8 Mpixel.

Om några år kommer 8K, en standard som redan finns hos tillverkarna, men redan 4K som börjar att komma brett nu och troligen är en av fokus-områdena på höstens fotomässa i Köln, ger möjligheten att filma i så hög kvalitet att man kan ta ut bilder i nog bra kvalitet för många användningsområden. Vid våra tester av Panasonic FZ1000 så kunde man ställa fokus på en blomma som vi såg lockade humlor och låta kameran tugga med humlorna flög fram och tillbaka. Efter bara ett par minuters filmande hade vi massor av bilder med skarpa humlor, något som hade varit betydligt svårare genom att fotografera.

Man kan först i lugn och ro komponera bilden och ställa in kameran och sen slå igång inspelning, ta en fika, sen komma tillbaka och gå igenom filmrutorna. Att tekniken och arbetssätten förändras är inget som går att stoppa och vi ser otroliga möjligheter i detta sätt att arbeta. Vi kommer troligen att få se bilder som varit nästintill omöjliga att ta förut och det bästa är att det kanske är du eller jag som tar dem, 4K kommer starkt och frågan är inte om det är rätt eller fel att använda tekniken, frågan är vem som gör det bäst. Det är egentligen en 8 Mpixels seriebildtagning som rullar på...

4K finns i Panasonics GH4 och FZ1000. Vi tror att flera tillverkar kommer med 4K-kameror inom kort och då kommer detta sätt att filma & fotografera slå ännu hårdare. Blir en spännande höst!

Läs testerna och se exempelbilder här:
Panasonic Lumix DMC-GH4 kamerahus
Panasonic Lumix DMC-FZ1000