Nikon D810

Nyhet

Nikon släpper idag en nyhet - D810, som tar över stafettpinnen efter D800 med en rad förbättringar. D800 känns inte omodern i dagsläget men Nikon har lyckats skruva till D810 så att den känns som en klart bättre efterträdare.

D810 har fått processorn EXPEED 4 från bla D4S, man har en ny sensor (samma upplösning) som kan ta emot mera ljus per pixel och därigenom har man också lyckats sänka ISO till 64 som bas. Ett lågt Bas-ISO är något som många fotografer kommer att uppskatta. Intervallet är nu 64-12800 (utökat läge 32-51200). Nikon har även valt att redan från början arbeta utan lågpassfilter (D800E har ett modifierat sådant) för att maximera upplösning, skärpa och bildkvalité. Man har gjort en rad mindre förändringar rent ergonomiskt och praktiskt med reglage-förändringar och materialval, allt till det bättre. För oss som använt D800 så vet vi att filerna blir väldigt stora om man tidigare arbetat med en föregångare på 12 Mpixel. Small RAW känns spontant som en bra nyhet och även det tysta läget som verkligen uppskattas om man arbetar i tysta miljöer. Autofokusen och den generella hastigheten på D800 kan upplevas som slö, speciellt om man varvar användningen med en snabbare kamera. D810 ska vara snabbare på egentligen allt och klarar nu även 5 bilder per sekund i FX och 7 bilder per sekund i DX.

Live View är nu snabbare, D810 har ett tyst läge, eller snarare två, ett för enbild- och ett för seriebildtagning. Bättre sökarbild, större bildbuffert(58 vs 25), bättre batteritid och en uppdatera autofokusmodul som tillsammans med den nya processorn ska ge bättre precision men även Group Area AF, alltså att kameran själv kan byta till närliggande AF-punkt.

Videofunktionen har inte glömts bort och även här hittar vi en del nyheter. Man kan få ut okomprimerad video-signal via HDMI och samtidigt i komprimerat format till ett minneskort. 1080/60p är en nyhet och möjligheten att justera bländare medan man filmar tillsammans med tid. D810 är inte upphottad D800 eller D800E. Det är en helt ny kamera med ny sensor, ny processor, omarbetad autofokus, ergonomi och som når fram till en ny kundgrupp tack vare den högre farten och större bufferten.

Pris blir ca 31000kr, leverans påbörjas redan 17 juli 2014.

Boka din kamera här: Nikon D810 kamerahus