50mm till Nikon...

Vi vet att många är sugna på ett fint 50mm till sin Nikon-kamera och vi har ett stort antal Sigma 50mm f/1,4 ART på väg in till vårt lager för leverans i början av nästa vecka så det är dags att läsa vårt test...

Det här är ett objektiv som du måste ha om du gillar brännvidden 50mm. Så är det bara. Läs Mats test via länken nedan, något du får ett smakprov på här: Hoppsan, nu börjar det likna nåt. Skärpan är betydligt högre än vad det brukar vara på f/1,4, och inte alls samma mjuka teckning som man är van vid med i stort sett alla f/1,4 objektiv (finns dock några få undantag). Nedbländad ett steg ökar mittskärpan ytterligare och runt f/2,8 till f/11 är den knivskarp ända ut i kanter och hörn. Varken Canon, Nikon eller Sony har i skrivande stund någon 50mm optik som ens kommer i närheten av Sigma 50/1,4 DG HSM Art. Den enda normaloptiken som kan konkurrera skärpemässigt är Zeiss Distagon Otus 55/1,4 APO, men den kostar 4 ggr mer och är både större och tyngre. Otus 55mm ger även mer distorsion och vinjetterar i högre grad på stora bländaröppningar, sen tycker jag också att Sigman ger snyggare bakgrundsoskärpa.

Blir man inte köpsugen av de orden, då finns det inget man ska köpa. Läs hela testet och kika på testbilderna här: Sigma 50/1,4 DG HSM ART för Nikon AF