På topp!

Elias som vi har skrivit om tidigare och som vunnit mark som actionfotograf har skickat en hälsning till Bloggen från Storulvån där han är med kameran i högsta hugg. Lite tankar kring sin fotografering delar han med sig av nedan.

Elias skriver: När det gäller att fota toppturer på skidor och välja utrustning så lyder mantrat "lätt är rätt". I praktiken blir det allra oftast bara ett mindre kamerahus med ett eller möjligen två objektiv. Antingen en vidvinkel och ett tele i kombination eller en bara en normalzoom. Som fotograf kan man inte vara en bromskloss för gruppen utan man måste alltid vara på alerten. Att inte ha för tung ryggsäck och vara i bra fysik hjälper oerhört. Vid pauser tar man nån minut mindre vila för att hinna knäppa några bilder och väl redo för att åka utför så får man se till att ha koll på grejerna innan övriga börjar att frysa.

Ett tips är att alltid se till att ha kameran nära till hands. En mindre väska på magen eller höften funkar fint och gör att det går fort att få fram kameran. Sedan en till viktig punkt, träna på att fota med handskarna på. Vid kallt väder och speciellt i hög vind går det oerhört fort att förfrysa fingrarna. Personligen tar jag aldrig av mig handskarna utan använder mig av tunna så kallade liners under mina vanliga handskar.