CES 2014

Nyhet

Mässan i Las Vegas fortlöper och det presenteras nyheter kontinuerligt. Vi kommer att hårdbevaka alla intressanta nyheter och sammanfatta vad som händer så att du lätt ser vad som kommer inom foto. Kom gärna med input och åsikter!

Samsung har vi redovisat redan förra veckan då de tjuvstartade. Canon lanserar nya kompaktkameror där N100 är mest intressant då den bygger på S120 som vi vet är en fantastisk kamera (dock utan RAW) med ett ljusstark F1.8-objektiv (vidvinkel). Rejäl pekskärm som är vinklingsbar samt WiFi med NFC gör att man vänder sig direkt till användaren som vill dela med sig av sina bilder. Dessutom har den en enklare kamera som är riktad bakåt som tar bild på fotografen. En ny SX 600 HS och IXUS 260 HS med WiFi (NFC) lanseras också. 18 respektive 12 gånger zoomomfång i ett kompakt format. Dessutom uppdateras Selphy-skrivarna som är de små fotoskrivarna.

Fujifilm har lanserat massor av nya produkter där de som sticker ut är ett nytt objektiv (56mm F1.2) och en hel del intressanta kompaktkameror där Finepix S1 sticker ut som världens första vädertätade superzoomare. Stor vinklingsbar display, sökare, 24-1200x optisk zoom och WiFi gör den mycket intressant och vi har redan fått känna och klämma på denna kamera som kändes riktigt robust och ergonomiskt korrekt. X100S släpps i svart (äntligen!) och man släpper en bild av vilka objektiv man kommer att släppa härnäst. Det blir ett 16-55 F2.8 R, 50-140 F2.8 R, 18-135 F3.5-5.6 samt två objektiv som man inte släppt data på ännu men det blir ett supertele samt ett vidvinkel med stor bländare och fast brännvidd. Då kommer det att finnas totalt 17st objektiv i X-serien.

Panasonic uppdaterar och lanserar kompaktkameror men bland alla dessa så sticker en väntad nyhet ut rejält. Panasonics Leica DG Nocticron 42.5mm F1.2 ASPH är objektivet som många har väntat på, kanske även du? 14 glas i 11 grupper med två asfäriska linser, ett ED-behandlat och ett kallat UHR (Ultra High Refractive Index). Nano Crystal Coating och bildstabilisering finns också. Man märker att här har Panasonic gått "all in" för att göra detta objektiv till herren på täppan inom Micro 4/3.

Sony lanserar Alpha 5000 som är intressant ur flera aspekter men i synnerhet två. Den är mycket lätt, 210gr för kamerahuset. Sen verkar Sony skifta ut namnet NEX och övergå till ett enhetligt Alpha vilket vi sett med de senaste lanseringarna. Med Alpha 7 har man visat framfötterna duktigt så nu är det bara att vänta och se vad som händer...

Nikon som varit bland de duktigaste på lanseringar och att lyckas med nyheter går ut med att man kommer med en Nikon D4S inom snar framtid. Eftersom man poängterar att det är en HD-SLR så är känslan att man ser just Video-inspelningen som en av utvecklingspunkterna och USP:arna när det gäller kommande åren och det tror vi är helt rätt. Kan det finnas ett gäng D4S på Olympiska Spelen redan? Dessutom har man lanserat ett 35mm F1.8 FX för fullformat som gör att det finns ett prisvärt 35mm F1.8-alternativ för alla kunder. Den har vi höga förväntningar på! D3300 är en ny instegsmodell men kanske är den mest intressanta. En instegsmodell med 24,2 Mpixel, inget lågpassfilter, nytt kit-objektiv (18-55 VR II, 20% lättare, 30% mindre), ISO 100-12800 (expanderbart till 25600), 5 bilder per sekund och Full HD video i 1080p60. Otroligt.