Tips

Kom gärna med tips i kommentarerna till Bloggen så kan vi hjälpa varandra framåt med fotograferandet. När det gäller att fotografera bilar och motorcyklar så kommer här några tankar och knep som jag lärt mig den hårda vägen.

En bil eller en motorcykel, eller en människa för den delen, har alltid bättre och sämre vinklar. Ta dig tiden att hitta vinkeln där den ser bäst ut. Kontrollera bakgrunden. Ska du fotografera en bil som är tillverkad på 50-talet så förstörs känslan om bilarna bakom är nya, se till att hitta en miljö där fordonen passar till varandra, som i bilden ovanför, där fordonen tillhör samma tidsålder när det gäller design.

Se till att få luft i bilden. Om fordonet täcker hela bilden så blir det inte alls lika behagligt att titta på bilden. Om du har möjlighet, hitta en miljö som passar bilden både när det gäller stil, färger och design. Om du har ett svart eller mörkt fordon så hitta gärna ljusare bakgrund och miljö så att omgivningen reflekterar ljus och ger dig bättre förutsättningar att få fram konturer och linjer som bilens design består av. Precis tvärtom brukar jag leta upp lite mörkare miljöer och bakgrunder för ljusa bilar.

Vilken brännvidd ska man använda? Många kör vidvinkel men jag gillar personligen att arbeta med antingen en 50mm f1.4 eller 70-200mm och istället fotografera på lite avstånd. Lättare att se bra vinklar och man får lättare en bra helhetskänsla för bakgrund, miljö, störande element m.m. om man står en bit bort. Just störande element, kolla innan du fotograferar att lyktstolpar och annat som kan störa bilden inte står precis bakom eller bredvid bilen. Ofta kan man flytta sig väldigt lite och få en renare bild. Vissa saker är svåra att få bort och korrigera även om man är duktig i Photoshop.

Sista tipset, kolla in speglingarna i lacken. En välputsad bil kan vara som en spegel så se till att varken du själv eller något annat störande speglas i lacken. Ställer man bilen lite vinklat så brukar det vara mycket lättare än om bilen står helt plant mot dig som fotograf.

Har du en läcker bil eller motorcykel-bild? Skicka in till blogg@cyberphoto.se så ska vi presentera bilder framöver!