Svensk historia

I helgen besökte ostindiefararen Götheborg Örnsköldsvik och som av en händelse åkte jag förbi och såg masterna vilket gjorde mig nyfiken. Efter en impulsiv högersväng åkte jag ner till hamnen och fick se detta fartyg. Tyvärr hade jag bara mobiltelefonen med mig men som tur har en Bloggläsare tagit bilder och skickat till oss, som av en händelse...tack!

Även om min Galaxy Note II tar riktigt, riktigt bra bilder när ljuset räcker till så vill man ha en riktig kamera. När det gäller Götheborg så är det ett imponerande bygge. Faktiskt världens största oceanklassade segelskepp i trä! Bygget tog ca 8 år och hon sjösattes 2003. Under 20 månaders resa mellan 2005 och 2007 seglades fartyget till Kina och tillbaka. Måste vara en otrolig resa att göra med ett sådant här skepp ute på världshaven, eller hur?

Originalet som sjönk 1745 utanför Göteborg tog bara ett och ett halvt år att bygga. Hur det kommer sig att man kör på grund 900 meter från att vara i mål efter en 30 månader lång resa är ett mysterium. Spekulationer och tankar finns det gott om men svaret är okänt. Vackert väder och gynnsamma vindar till trots så sattes Götheborg på grund och sjönk senare. Blir du nyfiken på mera information? Finns massor av bilder och information på webben om detta fantastiska fartyg och dess strapatser.

Stort tack till Stefan Westman som skickar in den här bilden på Götheborg.