Följ med...

...oss och Fredrik på FotoINorr och fotografera norrsken. Det här vackra fenomenet talade vi om tidigare under året här i bloggen och nu får du kanske svar på lite frågor som man kan ha runt det. Vi frågar Fredrik.

Härlig bild! Har du fotograferat norrsken mycket tidigare?
Tack så mycket! Jag är relativt ny på det, började egentligen bli nyfiken på detta ljusfenomen under förra vintern men han inte med så många fototillfällen då så det känns extra skoj att få börja redan nu när det fortfarande är barmark ute också.


Har du något favoritställe för att fotografera just norrsken?
Nej, har inte hunnit skaffa mig något favoritställe ännu. Men försöker se mig omkring när man är ute i vardagen efter passande vyer och ställen, tycker själv om bilder med lite mer än bara himmelns ljus, det får gärna finnas lite förgrund och miljö som bygger spänningen i bilden, något som folk kan relatera till och känna igen.

Om jag vill börja med detta också, vad ska jag tänka på? Vilket objektiv? Tillbehör?
Kanske viktigaste är att ta med dig ett ordentligt tålamod då norrskenet ofta kommer och går under långa stunder, att gärna planera lite i förväg så att du har en tanke om vart du kan ta bilderna så att du skapar ett fint motiv i sin helhet. Tänk på att försöka hitta en plats med lite mindre ljuskällor som kan störa bilden, även om det är en utmaning att lyckas fånga norrskenet över en stad eller liknande. Alla kan fotografera norrsken även om du har ett ljussvagare objektiv tex. medföljande kit objektiv, men försök att ha lite mer vidvinkel för att få med så mycket som möjligt av himlen och även landskapet, det skapar ett djup och mer intresse i bilden tycker jag än enbart norrskenet mot en himlen som bakgrund. Ett trebensstativ eller liknande så att kameran står stadigt är ett måste då slutartiderna oftast blir långa. Bilden här är tagen under 13 sekunder (med bländare 6,3), och här gäller det att prova sig fram lite beroende på hur kraftfullt skenet är, men har du för långa slutartider så blir det ofta ett släpande ljus genom att norrskenet hela tiden rör på sig. Du bör också behärska manuella läget på kameran för att lyckas fånga norrskenet så bra som möjligt, titta och läs på internet, studera andras bilder i teknik vad dom använder för bländare och slutartider, man allt beror i slutända på vad du själv vill vissa med din bild. Fokusen ställer jag oftast på oändligt och kör i manuellt läge, för att få skärpan på himlen, men det också skoj att försöka ta annorlunda bilder med mer skärpa på föremål i förgrunden eller liknande, så det är bara att prova sig fram. Till sist är det en fördel med en fjärrutlösare av något slag för att inte få kameran i obalans när du trycker ner avtryckaren och då stå där med skakningsoskärpa på en annars fin bild. Här finns ju diverse med kabel eller helt trådlösa att välja på, och har du inte tillgång till detta så sätter du kameran på tidsfördröjd utlösning för att minimera risken med det.

Efterbehandlar du bilderna, isf, hur tänker du och gör du och i vilket program?
Jag fotograferar uteslutande i RAW filer så en liten efterbehandling blir det av naturliga skäl och då använder jag Camera Raw. Tanken med efterbehandligen är vanligtvis att jag försöker få det att se ut som jag ser det på plats, vill att den som tittar på bilden ska kunna känna att dom också är på plats och får uppleva det. Det jag främst gör är att jag skärper upp bilden och eventuellt brusreducerar den efter behov, sedan ökar jag på Kontrasten en aning, och även reglaget för Skuggor och Svärtan använder jag en del för att försöka skapa samma känsla i ljuset som jag upplever på plats.
Sedan avslutar jag med att öka på Klarhet, Lyster och en aning mättnad för att lyfta bilden en aning, men med försiktig het så att norrskenet inte upplevs överarbetat och tillgjort.

Vilka produkter använder du själv när du fotograferar?
Jag använder mig uteslutande av Canon kameror och objektiv. Denna bild är tagen med en Canon 1D X tillsammans med ett EF 16-35 f/2.8 objektiv men sedan beroende på vy så har jag allt som oftast med mig ett 24-70 f/2,8 L USM också, fördelen med det är att man inte får lika mycket förvrängningar i bilden, men oftast så blir det ovan nämnda 16-35 som används för att få med så mycket av himlen och även landskapet runt omkring. För att ta bilden och minimera skakningsoskärpa använder jag mig av 2 st Pocketwizard PLUS III remote sändare, och alltsammans står stadigt på ett Manfrotto-stativ.

Tack, Fredrik, för dina svar!