CCTV del 2

Denna test är väldigt orättvis. Men den slutar med en rättvis poäng. På ett sätt är det en meningslös test då ingen använder CCTV-objektiv för att de är bra, men jag ville ändå verkligen veta hur bra de är.

Charm
Det finns en charm med objektiv som vinjetterar kraftigt och/eller har rätt dålig kantskärpa. Det kan ge sköna effekter på vissa motiv. Så förutom ren experimentlusta så kan det ha praktiska fördelar att prova alla möjliga och omöjliga objektiv på din kamera. Lite mindre romantiskt är att du kan faktiskt få sådana resultat från en bra optik med hjälp av Photoshop.

CCTV
Objektiv för övervakningskameror är avsedda för de små bildsensorer som övervakningskameror har. Därför kan de aldrig bli riktigt bra på en större sensor som t ex sitter i Micro 4/3-kameror. Trots detta är det många som satt CCTV-objektiv på sina Micro 4/3-kameror. Här ska vi jämföra tre CCTV-objektiv mot sina riktiga Micro 4/3-motsvarigheter, samt mot en joker, en billig begagnad Contax-optik, en Carl Zeiss 50/1,7, de är rätt vanliga och de går att hitta för 300-500kr. Så låt kampen börja...

Kolla in bilderna >>

/Thomas