Sensorstorlek

Senaste tidens nyheter har väckt frågor om sensorstorlek.

Vi tänkte visualisera svaret på denna fråga med denna bild.

Generellt så är större bättre, men någonstans så hamnar man också på en nivå att det duger. Ett bra exempel är Micro-4/3 som har en betydligt mindre sensoryta än fullformat och ändå blev Olympus OM-D (Micro-4/3) framröstad som årets bästa kamera på internets största testsida. Det visar att storlek och hantering ibland går före maximal upplösning.

De viktigaste fördelarna med en större sensor är möjligheten till kortare skärpedjup, till fler pixlar och mindre brus.

De flesta kompaktkameror har samma sensorstorlek som Pentax Q, dvs 1/2,3".

Intressant är att Panasonic GM1 med mycket större sensor än Nikon 1 är till kamerastorleken motsvarande varandra. Sony A7 med fullformatssensor är till storleken mindre än de flesta APS-C-kameror. Det händer mycket nu i höst.

/Thomas