Fujifilm lanserar!

Nyhet

Idag lanserar Fujifilm nya kameror men även en uppdatering som vi ser som en mycket fin gest från Fujifilm, till en befintlig, äldre modell. X-E2 heter nyheten som ska ersätta X-E1 på sikt. XQ1 heter kompaktkameran som ska ta upp kampen med Sony RX100 och Panasonics LX7 m.fl. Uppdateringen jag nämnde är till X100 och den gör X100 till en betydligt bättre kamera!

Uppdateringen ger en boost när det gäller fokuseringen, kanske X100:ans akilleshäl, enligt många i alla fall. Snabbare och bättre fokusering, snabbare uppstart, tillgång till en modern focus peaking-funktion och en del andra justeringar och förbättringar. Eftersom X100 inte längre tillverkas så är det väldigt bra att Fujifilm som leverantör ändå anstränger sig för att utveckla denna kamera. Mycket, mycket bra, Fujifilm!

X-E2 gör X-E1 till en snabbare och bättre kamera. När det gäller bildkvalité och hanteringen av X-E1 och flera andra Fujifilm så finns inget att klaga på men autofokusen har varit en liten detalj som varit dess svaghet. X-E2 kommer med samma teknik som X100S när det gäller fasdetekterande fokusering via utvalda pixlar på sensorn. Tekniken fungerar mycket bra och X-E2 får även kraftigare processor och mera datakraft för att göra den snabbare. Helt rätt.

XQ1 tar upp kampen med bla Sonys fina RX100 med 25-100mm omfång, ljusstyrka f1.8-4.9 och både sensor samt objektiv av högsta klass. Vi väntar på testexemplaren för att kunna presentera hur bra dessa kameror är och vi räknar med att ha detta klart inom ett par veckor.

Fujifilm X-E2 silver kamerahus
Fujifilm X-E2 silver kamerahus + XF 18-55/2,8-4 LM OIS
Fujifilm X-E2 svart kamerahus
Fujifilm X-E2 svart kamerahus + XF 18-55/2,8-4 LM OIS

Fujifilm XQ1 silver
Fujifilm XQ1 svart

Uppdatering! Detta gör nya firmwaren på X100, officiellt:

1. 20 % snabbare autofokus i både mörka och ljusa förhållanden.
2. Närgränsen har förbättrats från 43 cm till 21cm (LCD/EVF)
3. Funktionen ”Focus Peak Highlight” finns nu tillgängligt i manuellt fokusläge
4. Förbättrad hantering av den manuella fokusringen samt större noggrannhet vid manuell fokusering.
5. Inte längre nödvändigt att hålla inne AF-knappen när man vill välja fokuspunkt.
6. Snabbare uppstart
7. Problemet med långsam uppstart med SD-kort som använts i en Mac är åtgärdat.