Allt om OTUS

Nyhet

Allt om OTUS kanske du tänker, vad menar man? Förutom att Otus är ett släkte bland ugglor så är det namnet på Zeiss nya objektiv. Ugglor är kända för sin syn och det även i mörker. När man väljer ett sånt namn så sätter man ribban en bit upp som objektiv-tillverkare men få märken har samma rykte som Zeiss vilket bådar gott. Vad kan vi då förvänta oss av OTUS?

Zeiss själva presenterar objektivet som det bästa och mest kompromisslösa objektivet för SLR-kameror. Man hävdar att kontrasten är bibehållen ändå ut till kanterna även med låga f-tal. Man hävdar också att synlig aberration och distorsion inte existerar. Prestanda på stor bländaröppning ska vara otroligt. Även på korta avstånd. Konstruktionen är ny men man har utgått från Distagon som använts för vidvinklar tidigare och satt 12 linselement i 10 grupper. Flera specialglas varav ett med dubbel asfärisk slipning.

Zeiss själva säger vidare: Tack vare den låga graden av kromatisk aberration i längdriktningen, finns det ingen synlig aberration. Dess höga prestanda även med stora bländaröppningar gör det här objektivet till ett bra val även för närbilder och porträtt. För arkitektur och landskaps fotografi, ger Otus 1.4/55 full nytta av moderna högupplösta kamerasensorer, vilket resulterar i imponerande upplösning på bilderna, även för de minsta detaljerna.

Med ett pris kring 30.000kr inkl moms så är det inget objektiv som kommer att finnas i var mans kameraväska. Zeiss själva har siktat in sig på dig som fotograferar fashion, studio och porträtt och har en extremt högupplöst SLR som Nikon D800E. Vi tror att många vill ha detta objektiv och att en del kommer att köpa den. Har du mera frågor eller vill ställa dig på kö (leveranserna börjar i November men det kan bli lång leveranstid snabbt...) så klicka nedan:

Zeiss Distagon Otus 55/1,4 APO, för Canon EF/EOS (ZE)
Zeiss Distagon Otus 55/1,4 APO, för Nikon F (ZF.2)