Nyhet - Pentax K5 II

Nyhet! Pentax släpper en rejält uppdaterad K-5, numer kallad K-5 II. Den kommer i två versioner, med eller utan S i beteckningen, där skillnaden är avsaknad av AA-filter framför sensorn.

Vad gör då detta AA-filter egentligen? Jo, man kan kort säga att filtret suddar ut detaljer som kan komma att ge moirémönster. Utan detta AA-filter får man alltså ut mer ur varje bild, speciellt under "kontrollerade" former som t ex i en studio. Det här har vi sett tidigare på Leica M9 och Fujifilm X-Pro1 som båda sluppit AA-filter. Nikon D800E har ett betydligt snällare AA-filter mot D800, och våra och andras tester tydligt har visat att D800E ger mer detaljer i bilderna.

Övriga specifikationer värda att nämna är en avsevärt förbättrad autofokus-sensor, med det fina namnet SAFOX X, som fungerar utmärkt i sämre belysning, en förbättrad skärm, förbättrad sökare och mycket annat. Upplösningen ligger kvar på 16 Mpixel vilket torde räcka för de flestas behov.

K-5 II och K-5 II s kommer att dyka upp under oktober. Priset är ännu inte känt men vi uppdaterar så fort vi vet mer!