Fantastisk

Jag har just testat Fujifilm X-E1, i och för sig ett förproduktionsexemplar men är fullt ut fungerande och tillräckligt klar för att få betyget Toppklass. Jag ska inte förneka att jag är smått kär i denna kamera. Läs mer i länken nedan.

Fujifilm använder samma fina X-Trans CMOS sensor som i X-Pro1. Fördel med denna sensor är att pixlarna är arrangerade på annat sätt, inte slumpmässigt men i varierande ordning. Det gör att du inte får problem med moiré och kan då helt skippa anti-aliasfiltret. En till fördel som kom på köpet är att det är lättare att urskilja pixelinformation från brus, vilket gör att Fujifilm inte behöver använda detaljätande brusreducering i samma mått som i en vanlig sensor. Låter det intressant? Borde göra det, det är två viktiga punkter som ger dig bättre bilder med framförallt mer detaljer i bilden.

Det är läge att ställa dig i kö på denna kamera, efterfrågan kommer säkerligen att rejält överstiga tillgången.

Bilden visar Kjell som presenterar Fujifilms nyheter. Den är tagen med Leica X2, en kamera jag precis håller på att testa och den är en klar förbättring mot X1, fast de är så snarlika. Ja, jag är smått kär i den också. Testen blir klar denna vecka och jag kan redan nu säga att betyget blir Toppklass även på den. Skön bokeh för att vara en 24/2,8...

Fujifilm X-E1 >>
Leica X2 >>

/Thomas