Fortsättning...

Vi har i hunnit testa Nikon D4 en hel del i helgen och nu finns det även en häftig unboxing-film på vår Kanal på Youtube att kika på. Hur är D4 i verkligheten, vad är skillnaderna mot D3 och D3s?

När man får den i handen så känns den lättare, smidigare och greppet är mer distinkt. De som har designat D4 har verkligen lyckats att förbättra något som redan är mycket bra. Det har tillkommit knappar och en del har omplacerats och jag kan bara känna det som att alla ändringar är motiverade och trots ganska mycket och många reglage hittar man snabbt och det är intuitivt.

Utan att ha det på papper så känns det som att autofokusen sätter bättre. Referenserna för mig är D700 och D3s. Nästan oavsett hur mörkt eller rörigt det blir så sätter den fokus säker och korrekt i nästan otäckt många fall. Vet den vad jag vill? Och hur i så fall? Den nedersta bilden (ovan) är tagen i ett svagt upplyst rum, ser knappt något i sökaren och kör ISO 6400. Fokus sitter helt perfekt och det brus som syns stör inte. Tagen i JPEG med reducering i Normalläge.

Med bilderna i datorn så sitter jag och bläddrar. Börjar att jobba med en bild men vill beskära en hel del. När man arbetat med D700 och D3s så har jag relativt ofta hamnat i läget att jag vill beskära men upplösning räcker inte till så man får kompromissa. Även om D4 bara(?) tillför 4 Mpixel så märker jag att när jag vill få panorama ur en enda exponering eller på annat sätt beskära lite mera så räcker upplösningen till. Arbetsmässigt en klar fördel.

Johannes har testat att filma med Nikon D4 men mer om det kommer inom kort.